Illúzió

Orosz börtöntetoválások, az alvilág szubkultúrája (fotók)

Egy egyedülálló archívumból mutatok neked most képeket, amiben orosz bűnözők tetoválásait és azok kódjait találod. Az eredeti gyűjteményben több mint háromezer tetoválás rajza található, ezeket Danzig Baldaev készítette a 1948 és 1986 között, mialatt börtönőrként mozgott ebben a titkos világban.

 

 

21

Mint egy néprajzkutató, olyan pontosan végezte felméréseit, szemtanúja volt az összes rituálénak ebben a zárt társadalomban. Rajzai között láthatunk ikonokat, alvilági szlengeket, ravasz, ízléstelen, nyíltan szexuális és provokatív darabokat gazdagon. Ebben a különleges világban készült rajzok kiemelten fontosak a rendőrség számára, mert olyan szimbólumok, amelyek hangosan beszélnek viselőjükről. Az évek során változó, bővülő formák, szövegek és minták pedig pontosan dokumentálják az orosz alvilág folklórját. Ezek a tetoválások túlmutatnak a barátnők suta  keresztnevein, és egy egész szubkultúra épült rájuk a huszadik század második felében. Néhány börtön (pl. Nyizsnij Tagil) kifejezetten híres volt a tetoválómestereiről – az elítéltek mindent megtettek, hogy itt tölthessék le szabadságvesztésüket.

A leghitelesebb forrásból származó, lenyűgöző képekből mutatok most néhány darabot, és azok megfejtését is megtalálod alattuk.(Ezeket a képeket 1989 és 1993 között Cseljabinsz, Nyizsnij Tagil, Perm és Szentpétervár börtöneiben készítették.)

A maximum biztonságú börtön lakói elképesztően tehetségesek – kattints ide a videóért! 

1.

21“Amíg lélegzem, remélek.” olvasható a mellkason. A turbános férfi szájában a késsel az őrökkel együttműködő börtönlakókkal szembeni brutalitás és a szadizmusra való hajlam jelképe. A nyakat átdöfő kés azt tudatja a többiekkel, hogy ez az elítélt már gyilkolt a börtön falain belül, és felbérelhető további gyilkosságokra.

2.

21Ez a férfi a dollárbankóval jelzi társainak, hogy elkötelezett a bűnöző életmód iránt. Művészi tetoválásai a Nizhny Tagil-ben letöltött börtönévei alatt készültek.

3.

21A térden a tolvajok csillaga. Benne a horogkereszt azt szimbolizálja, hogy az elítélt hajlamos a hatóságokkal szembeni agresszióra. Azt jelenti, hogy viselője soha nem fog “megjavulni”, és hogy még az SS is jobb, mint a Kommunista Párt. A szvasztika egyébként általában a hatalom, különösen a börtönhatóságok elleni tiltakozás jelképe, függetlenül attól, hogy viselője náci-szimpatizáns vagy sem. A bokabilincs öt évnél hosszabb büntetést szimbolizál, ha törött, akkor azt jelenti, az elítélt egyszer már megszökött. Az alkaron a bilincset átdöfő tőr azt jelenti, hogy az elítélt bosszúra éhes az ügyésszel szemben.

4. 

21Ennek a férfinak a tetoválásai arról árulkodnak, hogy magas rangú tolvaj. A válldísz közepén lévő koponya azt jelenti: soha nem lesz rabszolga, nem fog dolgozni. Általánosságban elmondható, hogy a hazugságot nem nézték jó szemmel a börtönökben tetoválás szinten sem. Azaz, ha valaki olyan rangokat, elismeréseket tetováltatott magára, amelyekért nem szolgált meg, amelyekre nem volt jogosult és nem vívta ki a közösség tiszteletét, akkor retorzióra számíthatott. Minimum kivágták borotvával, vagy smirglivel ledörzsölték a tetoválást, de gyakran lettek nemi erőszak és gyilkosság áldozatai is a nagyot mondók.

5.

21A nyakat átdöfő kés azt tudatja a többiekkel, hogy ez az elítélt már gyilkolt a börtön falain belül, és felbérelhető további gyilkosságokra. A vércseppekkel a gyilkosságok számát tudatja.

6.

21A térdre tetovált tolvajcsillag jelentése: soha nem térdelek le a rendőrök előtt. A szemek azt mutatják, hogy a tulajdonosuk mindig éber és figyel. A bokán látható szöveg arra utal, hogy az elítélt már “100 ezer kilométert” megtett (sok mindent átélt).

7.

21A lábfejeken található csengők azt szimbolizálják, hogy ez az ember már egyszer letöltött egy hosszú (a bokabilincsek jelentéséből adódóan több mint 5 éves) börtönbüntetést. Az ujjain található különböző gyűrű tetoválások (ld. később) akkor is mutatják a státuszát, amikor fel van öltözve. Itt is megfigyelhető a térdre tetovált tolvajcsillag, és a nyakat átdöfő tőr.

8.

21Ez a férfi a kommunista hatalom elleni dühét és keserűségét varratta a bőrére. Az arcán lévő tetoválások arra utalnak, soha nem fog szabadulni. A kétfejű kígyó fejei fölött: feleség és anyós olvasható. A nyak tájékára tetovált kígyó egyébként az antikommunizmus jelképe: megfojt a rendszer. A mellkason: kb. “kurvák, ne vájkáljatok a lelkemben”. A karján: “Kommunisták, leszophattok a tönkretett fiatalságom miatt.”

Vállalhatatlan tetoválások – ne hagyd ki!

9.


21
A nyakon található tetoválás jelentése: “nincs szükségem boldogságra”, a nyak alatt: “bűnben élek, nevetve halok meg”. A férfi arcán lévő sebhely arra utal, hogy elárulta a börtöntársait, akik ezért így büntették meg. A vallásos rajzok egyébként általában nem hordoznak vallásos jelentést. A Madonna és kisded például leggyakrabban arra utal, hogy az illető úgy véli, eleve bűnözőnek született.

10.21Ezt a férfit drogbűncselekmények miatt ítélték el. Mellkasán németül az áll: ‘Gott mit uns‘: ‘”Velünk az Isten” (egyaránt volt a Harmadik Birodalom és az orosz cári birodalom jelszava). A náci birodalmi vaskereszt jelentése nyaklánc formájában: nem törődöm senkivel, vagyis viselője nem hajlandó alávetni magát senkinek.

11.

21Ennek az elítéltnek a tetoválásaiból az egész pályafutása kiolvasható: “előléptetések” és bukások, a börtönbüntetései, és a különböző bűnök, amiket elkövetett. A tetoválásai amolyan sírfeliratoknak is tekinthetők. Ebben a világban tetoválás nélkül senkinek tartják az elítélteket.

12.

21Ha egy tetováláson ortodox katedrális látható, akkor a kupolák számából leggyakrabban azt tudhatjuk meg, hogy viselője hányszor ült börtönben. Ha a kupolán kereszt is van, akkor az azt jelenti, a büntetést letöltötte. A szkarabeusz bogár a zsebtolvajok totemállata, és úgy tartották, hogy szerencsét hoz a viselőjének. A fenti képtől eltérően általában a kézfejre, tenyérre tetoválták, mint lent.

13.

21A bogarak, hangyák, csótányok, méhek, legyek és pókok (háló nélkül) a zsebtolvajok szimbólumai. (A pók hálóval kettős jelentésű, attól függően, hogy a pók felfelé mászik-e a hálón, vagy lefelé. Utóbbi esetben az elítélt megpróbál kitörni a bűnöző életmódból, míg a felfelé mászó pók pont az ellenkezőjét jelenti.)

14.21Lenin és Sztálin arcképét gyakran varratták érzékenyebb testrészekre vagy létfontosságú szervek fölé, mert a börtönfolklór szerint a börtönőrök nem üthetnek, a kivégzőosztag pedig nem lőhet a vezetők arcképére. A tigris azt jelenti, hogy viselője mélyen gyűlöli a rendőröket.

15.21A hasfalon látható szem azt jelenti, hogy viselője homoszexuális. A pénisz az arc “orra”. A képen látható férfi egyébként egy költő és zenész Mikhail Kovanev, aki a börtönben bekövetkezett erőszakos haláláig állította: nem ő követte el azt a gyilkosságot, amiért 15 évre ítélték.

16.

21

Példaként itt ez a grafika a könyvből, ami részletesen elmagyarázza, hogy mit jelentenek egy elítélt kézfején található tetoválások. Általában az illető rangját jelzik, illetve hogy melyik börtönben fordult már meg eddigi karrierje során. Az öt pötty például a börtönt szimbolizálja (“négy őrtorony és én”). A macska szerencsehozó jelkép, ugyanakkor a МИР szó az oroszban ez egyrészt a világot jelenti, másrészt a békét. Itt viszont a “меня исправит расстрел” (kb. “csak a kivégzéstől fogok megjavulni”) betűszava, és a született börtöntöltelékre vonatkozik. Emellett a kalapos macska a tolvajok jelképe is. Alatta a barátnőjének a neve, Lara. A kisujjon az anarchisták jelképe, a gyűrűs ujjon az árvák szimbóluma: “csak magamra számíthatok”. A bütykökön lévő keresztek a börtönbüntetéseket szimbolizálják (ez az elítélt háromszor ült már).

A lap alsó részén olyan tetoválásokat látunk, amelyeket sokszor erőszakkal varrtak az elítéltekre a társaik. A három pötty jelentése pl. “spermatovar” (spermával töltött szamovár), és olyan elítéltekre tetoválták, akik hajlandóak voltak az orális szexre. A hat pötty a hatóságok szolgáját jelentette (a hatos a legkisebb értékű kártyalap a pakliban). Jobbra lent a sarokban (D/D): “árva vagyok”, “árvaházban nevelkedtem”. Felette a szívbe döfött fecskendő a drogosok jelképe. A mellette balra lévő kerék jelentése: “apátlan”, “egyedülálló anya gyermeke”, “a szegénység és a csonka család miatt lettem bűnöző”. A bal alsó szívecskés tetoválás jelentése kb. “szőrös kasszákat fúrok”, vagy “kócos tolvaj”. A felezett téglalapé: “fémtömb” (ukrán), “vándormadár”.

Ebben a szubkultúrában semmi sem kerülhet véletlenül a bőrre: minden tetoválás szimbolikus jelentéssel bír, amiből a szakavatott szem visszafejtheti bárkinek az élettörténetét és gondolatvilágát.

(disprupt.blog.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!