Illúzió

Költözz egy szicíliai kisvárosba, ahol ingyen kapsz lakást!

Gangira kitértem már másik két olasz városkával együtt (ITT!), de a Messy Nessy Chic újabb anyagot közölt le róla, amit most mutatok! 

 

 

1

A szicíliai Gangi városa gyakorlatilag üres: lakói 1892 és 1924  környékén, a jobb élet reményében szálltak fel a transzatlanti-óceáni hajókra, és az amerikai álomért, elhagyták hazájukat.  A valamikori lakók generációkon át üres ingatlanjait most ingyen odaadja a város vezetése azoknak, akik hajlandóak beköltözni és felújítani azokat. 7 ezren sem lakják napjainkban.

1

A jövendőbeli háztulajdonosnak vállalnia kell, hogy négy éven belül felújítja a rábízott épületet. Így nemcsak szebbé teszi a várost, de munkát ad a helyi vállalkozóknak, kedvet csinál a többi odaköltözőnek, felpörgeti a turizmust, tehát mindenki jól jár.

1

A Comune di Gangi saját maga adta ki a sajtóközleményt egy egyszerű címmel: Ingyen házak Gangiban! Nincs megkötés azt illetően, hogy szállodát, vagy magánházat szeretne új tulajdonosan létrehozni ingatlanjából.

1

Persze az ingyenes, történelmi új haza Szicíliában, felelősséggel is jár. A 30-as, 40-es években újabb kivándorlási hullám volt, Argentínát célozva meg. Az 1950-es években 16.000-es lélekszám volt még ez után is Gangiban, mára már 7 ezerre zsugorodott. Az üres házak és az üzleti élet hiánya már lefelé húzza a gazdaságot, és fenyegeti az egész város létét. Új életet kell lehelni a szellemvárosba.

1

A mintegy 300 szóban forgó lakás, hagyományos torony-szerű szerkezettel épült, ami jellemző a városra. Többnyire három emeletes farm házak, ahol a földszinten szamarakat tartottak szalmán, csirkéket és kecskéket a középső szinten, a család pedig a ‘penthouse’-ban lakott legfelül. Legtöbb ingyenes ház panorámás kilátással rendelkezik az Etnára.

1

A város vezetése segítséget, angolul beszélő ügyvédet, szakértőket ígér mindenkinek. Közel 100-an már be is költöztek, a tulajdonosok fele olyan szicíliai, aki hétvégi házat keresett magának, a többiek is zömmel olaszok. Talán nemsokára a többi ország lakói is kedvet kapnak, hiszen kétszáz ház még elajándékozásra vár!

1

Bár vannak jelöltek még Abu Dhabi-ból is, akik szállodaláncot szeretnének itt építeni, a polgármester nem kapkod, és nem vakítja el az ajánlat. “Nem akarunk embereket hívni ide csak a pénzért” – mondja Mr. Ferrarello -, sokkal inkább azt akarom tudni mit fog csinálni az új lakó az ingatlannal.”A legkreatívabb, legegyedibb ötleteket várja. Aggasztó mennyiségű szellemváros várja még új lakóit Olaszországban (is), emiatt nem elég a nosztalgikus álmodozás a továbbiakra nézve, komoly lépéseket kell tenni a további amortizáció megelőzése érdekében.

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(messynessychic.com)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zoltan Csapo says:

    A hazakat kivetel nelkul fel kell ujitani ugyhogy min olyan 20.000 eurot kell raszanni.. egy cikkben olvastam amikor a holgy Melbourne-bol repult Sziciliaba de kiderult szamara hogy “no such thing as free lunch” nincs olyan hogy ingyen ebed..

  2. Zoltan Csapo says:

    Valaki Ausztraliabol kiprobalta de nem igazan jott be a dolog.

    http://www.techinsider.io/free-italian-house-came-with-22000-in-permit-fees-2015-6

    a hazak felujitasa sokba kerul. a cikk angolul van de sokezer euro ez az ingyenes haz.. lakhatasra alkalmatlan csak ugy bekoltozni egybol.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!