Illúzió

Szabálytalan vérnyomásmérés miatt betegnek minősített emberek!

Az a szomorú igazság, hogy hosszú évekig voltam hivatásos hipochonder. Hogy miért? Mert az apámnál nagyobb orvoshoz járó, gyógyszerfogyasztó embert nem ismertem. Folyamatosan azt hallgattam, hogy mivel megy legközelebb vizsgálatra. Emlékszem, egyszer azt találta ki, hogy máj daganata van, mert tévézés közben unatkozott és nyomkodni kezdte a hasát, máj magasságban. Jéggé dermedve suttogta, hogy itt egy hatalmas csomó a hasfala mögött, és már tárcsázta is a belgyógyászatot. Alig várta, hogy felvirradjon a vizsgálat reggele. Nagy vérkép, ultrahang, ki tudja mi minden volt a menü. Amikor az orvos visszarendelte, hogy a leleteket kielemezze neki, szinte ünneplő öltözött és már jóval az időpontja előtt a váróban ücsörgött.
Saját elmondása szerint a következő párbeszéd zajlott le közöttük:
– Nézze uram, meg van nagyobbodva a máj, de nincs semmiféle daganat rajta. Volt gyerekkorában a májával valami probléma?
– Igen, sárgaságom volt, a háborúban születtem, légó pince volt az első két évben a lakásunk.
– Akkor ez lesz az, gyakori, hogy visszamarad májnagyobbodás a sárgaság miatt. Minden rendben van, ezzel száz évig is el lehet élni.
Mire apám: – Doktor úr, engem nem kell kímélnie, erős ember vagyok! Nyugodtan a szemembe mondhatja ha rákos vagyok!
– De hát most mondom, hogy egészséges.
Faterom szomorúan hazakullogott. Nem tudott örülni a jó hírnek, becsapottnak érezte magát. Ki érti ezt?

 

 

Szóval én is diagnosztizáltam magamon tüdőrákot, bőrrákot, és egyéb nyalánkságokat zsenge éveimben, aztán felébredtem. Rájöttem, hogy én nem akarok így élni, és elkezdtem olvasgatni a betegségek lelki eredetéről, majd egy teljesen más úton kezdtem haladni a testi-lelki egészségmegőrzés és gyógyítás területén.
Viszont az egyik húgom apánk nyomdokaiba lépett. Legutóbb azt találta mondani neki az orvos, hogy nagyon magas a vérnyomása, ebből stroke is lehet meg hasonló jófajta halálos betegségek, ezért gyógyszerre fogja rakni, amit előre láthatólag élete végéig szednie kell. Ez úgy derült ki, hogy láttam, magára csatolja a vérnyomásmérőt és pumpálja otthon. Picit be is pöccentem attól, hogy megint kifogtak egy okos orvost, aki riogatja az embert, és még a reményt is megöli az ilyen mondatokkal. Miközben a húgommal beszélgettem, szétnéztem apánk nagy gyógyszeres szekrényébe, amit úgy képzelj el, hogy roskadozik a tablettáktól. Ahogy ott leltározgatok kérdezgetem ezt vagy azt mire szedi. Kiderült, hogy vérnyomás csökkentő és növelő gyógyszert is szed (!).
Kérdem apánknak, tudja-e, hogy mindkettőt eszegeti, mire ő:
– persze, ez segít, hogy egyenletes legyen a vérnyomásom.

NE mondj semmit, te meg én értjük, ő nem! 

Olvastam viszont Dr.Lenkei Gábortól egy nagyon pontosan körvonalazott útmutatót vérnyomás kérdéskörben, amiben pontosan ezt a problémát feszegeti. Előfordulhat-e, hogy szabálytalan vérnyomásmérés következtében nagyon komoly gyógyszereket szedetnek egészséges emberekkel?!

Dr.Lenkei Gábor gondolatait a rákról, ITT olvashatod el!

1

“Azt tapasztaltam, hogy egyre több és több embert minősítenek – megalapozatlanul – magas vérnyomásos „beteg”-nek, és egyre több és több emberrel szedetnek feleslegesen veszélyes mellékhatásokkal bíró vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

Van egy nagyon egyszerű, nagyon józan szabály:
Mielőtt magas vérnyomásos betegnek minősítenének valakit, első lépésként szabályosan kellene megmérni a vérnyomását.

Igen!!! Van szabályos és van szabálytalan, téves eredményhez vezető vérnyomásmérés!!!

A vérnyomásmérés csak akkor megbízható és hiteles, ha betartjuk az erre vonatkozó szigorú szabályokat.
Egyébként téves, hamis, félrevezető vérnyomás értékeket fogunk kapni.

Megmutatom Önnek, hogy mik az érvényes vérnyomásmérés szabályai.
Ezeket a szabályokat nem a kisujjamból szoptam. A Magyar Hypertonia (hypertonia = magas vérnyomás) Társaság állásfoglalásában közzétett elveket fordítottam le Önnek egyszerű, érthető nyelvre.

A szabályok a következők:

• Egyetlen vérnyomásmérés alapján senkit sem szabad magas vérnyomásos betegnek minősíteni!

• Mielőtt megmérjük a vérnyomást, meg kell győződnünk arról, hogy az illető a mérést megelőző fél órában nem ivott teát, kólát, kávét, energiaitalt, vagy egyéb koffein tartalmú italt, és nem dohányzott.
Egyébként hamisan magas értéket kapunk.

• Vérnyomást csak kiürített húgyhólyag mellett szabad mérni.
Egyébként hamisan magas értéket kapunk.

• A mérést megelőzően a páciensnek legalább 5 percig kell pihennie egy számára semleges környezetben. Ez a környezet nem lehet zajos, semleges hőmérsékletűnek kell lennie, és olyannak, amelyben az illetőt nem éri izgalom.
Egyébként hamisan magas értéket kapunk.

• A vérnyomást csak az illető testi adottságaihoz illeszkedő méretű mandzsettával szabad mérni. (A mandzsetta az, amit a karra tekerünk, és felfújjuk levegővel.)
Négy különböző méretű mandzsetta közül kell kiválasztani az adott személy számára megfelelő méretet.

• A vérnyomásmérés ideje alatt nem beszélhet sem a vizsgáló személy, sem a vizsgált személy.

• A vizsgált személynek kényelmes karosszékben kell ülnie, olyanban, ami nagyon jól megtámasztja a hátát és a karját.
Nem mérünk tehát vérnyomást pl. kis kerek forgószéken (zongoraszék), úgy hogy nincs jól megtámasztva a hát és nincsenek kényelmesen alátámasztva a kar.
Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor tévesen magasabb értéket forgunk mérni.

• A vérnyomásmérés alatt a vizsgált személy nem teheti keresztbe a lábait, mert ez tévesen magasabb értéket okoz.

• A felkarnak a szív magasságában kell lennie, kényelmesen megtámasztva, enyhén behajlított könyökkel. Ha a kart alátámasztás nélkül feltartjuk, az tévesen magasabb vérnyomás értéket eredményez.

• Minden esetben egymást követően legalább két-három alkalommal kell megmérni a vérnyomást, mégpedig úgy hogy az egyes vérnyomásmérések között legkevesebb egy-két perc szünetet kell tartani.
A két-három mérés eredményéből kell átlagot számolni.

• A vérnyomásmérés megkezdése előtt a vizsgált személyt tájékoztatni kell arról, hogy többször is meg fogjuk mérni a vérnyomását, de ebből ne következtessen arra, hogy bármi baj lenne a vérnyomásával. Ezt azért tesszük, mert ez az előírás, és mert több mérés eredményéből kell majd átlagot számolnunk.

• Ha a helyesen kivitelezett vérnyomásmérés ellenére is magas vérnyomásra gyanakszunk, akkor következő lépésként a vérnyomást meg kell mérni
o mindkét karon – ülve,
o mindkét karon – állva,
o és mindkét karon – fekve is,
o valamint meg kell mérni mindkét alsó végtagon is.
Ez további legalább nyolc kötelezően elvégzendő vérnyomásmérést jelent.

• Minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy az illető vérnyomását nem befolyásolja aggodalom, izgalom.
Tapasztalat, hogy az orvos látványa, az orvosi vizsgálat ténye már önmagában is, nagyon sok esetben magasabbra emeli a vérnyomást.
Ezt nevezik – az orvosok fehér köpenyére utalva – „fehérköpeny hipertóniának”, azaz az orvos közelsége által kiváltott magas vérnyomásnak.
Mielőtt magasnak minősítenénk egy illető vérnyomását, minden esetben ki kell zárnunk a „fehérköpeny hipertónia” lehetőségét.

• Ha mindezek a feltételek teljesültek, és az illető vérnyomása – valóban szabályos méréssel is – magasnak tűnik, akkor a személyt ki kell képezni arra, hogy meg tudja mérni a saját vérnyomását.
A saját otthonában, zavaró körülményektől mentes környezetben.
Ezzel zárható ki például a „fehér köpeny hipertónia” lehetősége.
Az illetőnek az otthonában több napon át, naponta több alkalommal kell szabályosan megmérnie a vérnyomását, a mért értékeket fel kell jegyeznie, és ezekkel vissza kell mennie az orvosához ellenőrzésre.

• Amennyiben a vérnyomás – a fentiek betartása mellett – minden kétséget kizáróan magasnak bizonyul, akkor első lépésként gyógyszermentes módszerekkel kell próbálkoznunk.

• Gyógyszerrel csak akkor indítunk, ha az illető állapota olyan súlyos, hogy elkerülhetetlennek tűnik az azonnali gyógyszeres kezelés.

Azt tapasztaltam, hogy az esetek többségében nem alkalmazzák a vérnyomásmérés szabályait, így a kapott mérési eredmények megkérdőjelezhetőek.

Azt is tapasztaltam, hogy nagyon sok esetben már egyetlen vérnyomásmérés alapján is – szabálytalanul – magas vérnyomásos betegnek minősítenek embereket, és azonnal elrendelik számukra a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését.
Életfogytig!

Ezért tettem közzé a fenti információkat.
Talán sikerül megmenteni néhány embert attól, hogy hamis betegségtudattal éljen, és attól, hogy feleslegesen szedjen vérnyomás csökkentő gyógyszereket.”

Kattints át ITT a Testi betegségek, lelki okainak lexikális felsorolásáért!

Szerző: Gini Papp – Illúzió (Dr.Lenkei Gábor engedélyével)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!