Illúzió

Elment a színészóriás, Sinkó László az égi társulathoz költözött (videó)

Elment a  Nemzet Művésze, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészünk, Sinkó László. 75 éves volt.  (1940.március 18. – 2015.július 31.)

 

 

1
Ő volt az egyik kedvenc szinkronhangom. A hírt Budakalász közösségi oldala tette közzé.
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja volt. A Budakalászon élő művészt 2011-ben díszpolgári címmel tüntette a ki a város képviselő-testülete.

1

Az ikonikus Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat narrátoraként

1

Testvérével, a szintén színészóriással, Sinkovits Imrével, a velük készült beszélgetést az alábbi felvételről nézheted meg:

 

1962-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, pályáját a debreceni Csokonai Színházban kezdte, majd 1966-tól 1982-ig a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja lett, itt tizenkét évadot töltött. Dolgozott az Új Színházban és szabadúszóként is, 2003-tól ismét a Nemzeti Színház társulatának tagja volt.

Hosszú ideig volt Anthony Hopkins állandó magyar szinkronhangja. Többször szólaltatta meg Jack Nicholsont, Gene Hackmant és Leslie Nielsent, valamint a Macskafogóban Nick Grabowskit is.

Soha ilyen jó Joker szinkron nem lesz:

Utolsó interjúinak egyikében így vallott magáról:

“Nem szeretem azt a szót, hogy hazafi, inkább megpróbálok becsületes polgárember lenni. Mert ahogy Kisfaludy Károly írta első sikerdarabja, A tatárok Magyarországon bemutatója után: „Sok haza puffogtatás, ok semmi…” Magyarországon élek, szeretek itt lenni. Nem lázadozom, az idegrendszeremmel és az indulataimmal csínján bánok, mert a szakmám ezeket meglehetősen igénybe veszi.”

Nyugodjon Békében!

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(wikipedia, femina, youtube)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sándorné Meizer says:

    Na még ez is!Pont most nem hiányzott ilyen rossz hír.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!