Illúzió

2015.szeptember 27-28-án teljes holdfogyatkozás szemtanúi lehetünk!

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. 

 

 

3

A teljes holdfogyatkozás képe 2010.december 21-én (fotó: wikipédia)

2015. szeptember 27/28-a éjjelén (vasárnap/hétfő), a hajnali órákban teljes, azonban hazánkból csak részben látható holdfogyatkozás lesz. A látvány így is gyönyörűnek ígérkezik.

3

A 2004. október 28-ai holdfogyatkozás három, egymásra másolt képe, látható a földárnyék kerek alakja. 

A holdfogyatkozás olyan csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor látható, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Mindenhonnan látható, ahonnan a Hold is.

A teljes fogyatkozás 1 óra 12 percen át fog tartani, a teljes és azt megelőző ill. követő részleges fogyatkozással együtt pedig 3 óra 20 percet.

Az égi jelenségnek már külön Facebook eseményt is létrehoztak, itt bárki jelezheti, hogy meg fogja tekinteni a látványosságot. Jelenleg több mint 18 ezren regisztráltak rá.

A fogyatkozás menete

  • A félárnyékos fogyatkozás kezdődik: 2 óra 12 perc.
  • A részleges fogyatkozás kezdődik: 3 óra 7 perc
  • A teljes fogyatkozás kezdődik: 4 óra 11 perc
  • A legnagyobb fogyatkozás időpontja: 4 óra 47 perc
  • A teljes fogyatkozás véget ér: 5 óra 23 perc
  • A részleges fogyatkozás véget ér: 6 óra 27 perc
  • A félárnyékos fogyatkozás véget ér: 7 óra 22 perc

A Hold 6 óra 47-kor nyugszik le Magyarország közepe táján, ettől keletre pár perccel korábban, nyugatra pár perccel későbben nyugszik (a legnagyobb eltérés kb. 15 perc mindkét irányban). Ezért a részleges fogyatkozás vége már alacsonyan nyugatra fog történni – olyan észlelőhelyet érdemes választani, amin a holdnyugta helye jól látható (nyugat felé kell jó horizont).

Szeptember 28-án egy különleges égi jelenség, a Vérhold lesz látható. Ennek a misztikus eseménynek nagyon egyszerű a tudományos magyarázata, a Hold ugyanis akkor válik vörössé, amikor a naplemente és a holdfelkelte nagyjából egyszerre megy végbe.

Most minden eddiginél közelebb kerül a Hold a Földhöz, ami számos negatív folyamatot indíthat be, így akár földrengésekre és vulkánkitörésekre is fel kell majd készülni.

A legvadabb elméletek szerint viszont a Vérholdat hosszú és szenvedéssel teli időszak követi majd, sőt még a világvége is eljöhet! A Texas államban élő John Hagee lelkészpéldául azt állítja, aki egyébként könyvet is írt a dologról, hogy a történelemben már többször előfordult hasonló eset, ami garancia arra, hogy a jelenség után valóban éhezni fog az emberiség. Mások pedig azt állítják, hogy a vörös hold intő jel arra, hogy ahamarosan megsemmisül a Föld.

A NASA szerint viszont nincs ok a pánikra, ugyanis ha a bolygónk közvetlen veszélyben volna, arról biztosan tudnának, a légkörben azonban jelenleg egyetlen veszélyt jelentő objektum sincs, így feleslegesen retteg bárki is a világvégétől vagy a Földnek ütköző aszteroidáktól.

Szerző: Gini Papp – Illúzió
( Vega Csillagászati Egyesület, Wikipédia )

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. András Kőrösi says:

    Nyugi meg marad a föld Amitoufo


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!