Illúzió

2015.szeptember 27-28-án teljes holdfogyatkozás szemtanúi lehetünk!

A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. 

 

 

3

A teljes holdfogyatkozás képe 2010.december 21-én (fotó: wikipédia)

2015. szeptember 27/28-a éjjelén (vasárnap/hétfő), a hajnali órákban teljes, azonban hazánkból csak részben látható holdfogyatkozás lesz. A látvány így is gyönyörűnek ígérkezik.

3

A 2004. október 28-ai holdfogyatkozás három, egymásra másolt képe, látható a földárnyék kerek alakja. 

A holdfogyatkozás olyan csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor látható, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Mindenhonnan látható, ahonnan a Hold is.

A teljes fogyatkozás 1 óra 12 percen át fog tartani, a teljes és azt megelőző ill. követő részleges fogyatkozással együtt pedig 3 óra 20 percet.

Az égi jelenségnek már külön Facebook eseményt is létrehoztak, itt bárki jelezheti, hogy meg fogja tekinteni a látványosságot. Jelenleg több mint 18 ezren regisztráltak rá.

A fogyatkozás menete

  • A félárnyékos fogyatkozás kezdődik: 2 óra 12 perc.
  • A részleges fogyatkozás kezdődik: 3 óra 7 perc
  • A teljes fogyatkozás kezdődik: 4 óra 11 perc
  • A legnagyobb fogyatkozás időpontja: 4 óra 47 perc
  • A teljes fogyatkozás véget ér: 5 óra 23 perc
  • A részleges fogyatkozás véget ér: 6 óra 27 perc
  • A félárnyékos fogyatkozás véget ér: 7 óra 22 perc

A Hold 6 óra 47-kor nyugszik le Magyarország közepe táján, ettől keletre pár perccel korábban, nyugatra pár perccel későbben nyugszik (a legnagyobb eltérés kb. 15 perc mindkét irányban). Ezért a részleges fogyatkozás vége már alacsonyan nyugatra fog történni – olyan észlelőhelyet érdemes választani, amin a holdnyugta helye jól látható (nyugat felé kell jó horizont).

Szeptember 28-án egy különleges égi jelenség, a Vérhold lesz látható. Ennek a misztikus eseménynek nagyon egyszerű a tudományos magyarázata, a Hold ugyanis akkor válik vörössé, amikor a naplemente és a holdfelkelte nagyjából egyszerre megy végbe.

Most minden eddiginél közelebb kerül a Hold a Földhöz, ami számos negatív folyamatot indíthat be, így akár földrengésekre és vulkánkitörésekre is fel kell majd készülni.

A legvadabb elméletek szerint viszont a Vérholdat hosszú és szenvedéssel teli időszak követi majd, sőt még a világvége is eljöhet! A Texas államban élő John Hagee lelkészpéldául azt állítja, aki egyébként könyvet is írt a dologról, hogy a történelemben már többször előfordult hasonló eset, ami garancia arra, hogy a jelenség után valóban éhezni fog az emberiség. Mások pedig azt állítják, hogy a vörös hold intő jel arra, hogy ahamarosan megsemmisül a Föld.

A NASA szerint viszont nincs ok a pánikra, ugyanis ha a bolygónk közvetlen veszélyben volna, arról biztosan tudnának, a légkörben azonban jelenleg egyetlen veszélyt jelentő objektum sincs, így feleslegesen retteg bárki is a világvégétől vagy a Földnek ütköző aszteroidáktól.

Szerző: Gini Papp – Illúzió
( Vega Csillagászati Egyesület, Wikipédia )

Szerző: Gini Papp - Illúzió

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. András Kőrösi says:

    Nyugi meg marad a föld Amitoufo


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!