Illúzió

Interjú egy menekülttel -, amely annyi kérdést megválaszol neked…

A következő interjút angolul készítette valaki, amit visszafordítottak magyarra, így került ki a Facebookra. Hitelességét tekintve, ellenőrzött tartalom. Olyannyira, hogy más oldalról is hasonlóan értesültem, és az állítások megegyeznek. Jómagam is beszélgettem egy szíriai fiatalemberrel, abban a szállodában volt elszállásolva, ahol a párom dolgozott. IT szakember, aki nem akárhogy menekült idáig. A tengeren úszva is, ami miatt a Macbookja rommá ázott, jelenleg ez volt számára a legfontosabb, pótolni a munkaeszközét. Szeretném, ha mindenki tisztábban látna, és egy első kézből kapott, igaz történetet olvashatna most el.

 

 

1

 

Napjaink helyzete miatt, nem akarom elárulni a nevem. Két napja segítettem egy menekült családnak, és az apuka tökéletesen beszélt angolul. Megragadtam az alkalmat, és kifaggattam:

Én: Európában a menekültekről megvan egyes emberek véleménye. Miért van a drága Nike cipőd? Miért van két db iPhone-od? Bocsánat a kérdésért, de a magyarok tőlem is ezt kérdezik, hogy miért van az, hogy olyan embereknek segítesz akik nem szorulnak rá. A válasz után nagyon elszégyelltem magam 🙁 .

Ő: Kabulban kereskedő voltam. Nem kettő, hanem 3 iPhone-om van. De 6 db volt. Ebből hármat az úton elcseréltem pelenkára, és vízre. Mert a legtöbb helyen még vizet sem adnak. Az egyik iPhone-ért Görögországban 10 társammal együtt egy házban egy éjszakát tudtunk aludni, es tisztálkodni. Ha két gyermekemről van szó, meg a vesémet is eladnám. Musztafa 7 eves, Zara három éves kislány.

– És ezt mind folyékonyan angolul mondta.

Én: Mivel önkéntes segítőként két hónapja segítek a menekülteknek, sok magyar ismerősöm sokat kérdez tőlem, rólatok, menekültekről. Gondoltam neked fölteszem az ő kérdéseiket.

Ő: Nyugodtan, szívesen válaszolok.

Én: Miért nem harcoltok az ellenséggel? Miért menekültök? A legtöbb magyar férfi azt írja nekem, hogy inkább harcolnék a háborúban, minthogy meneküljek.

Ő: Sajnos ez egyoldalú háború. Két testvérem is meghalt még 1979-ben az orosz afgán háborúban. Az F40-es orosz hadsereget mi afgánok győztük le, ez tudja a nyugat is, Amerika is. Egy millió afgán meghalt, és százezer orosz meghalt a másik oldalon, akkoriban ” mudzsahed” szabadságharcos voltam. És Amerika fegyverzett fel minket, mert az ellenségem ellensége a barátom. Hogy meggyengítse az orosz konkurenciáját. Akkor még volt kivel harcolni, és volt értelme. De most a hirtelen semmiből “pakisztáni” magukat Iszlám vallásúnak mondók, magukat felrobbantva Iszlám vallású ártatlan embereket ölnek. Kivel lehet ilyenkor harcolni? Az önrobbantó terroristával? A közelébe nem tudsz jutni 🙁 .

Kattints ide, és nézd meg milyen gesztussal fogadják Drezdában a menekülteket!

Én: És ki küldi őket?

Ő: Ez egy titkos hatalom, ami irányítja a világot. Ma mar a háborúk is mások. Szerintük túl sokan vagyunk a Földön. Ironikus. Ez a hatalom nálunk szítja a tüzet, miattuk ide menekülünk, és a ti kormányotok azt reklámozza, hogy gyűlölni kell minket. És az átlag ember minket gyűlöl. Nem pedig a háttérhatalmat, ami a ti kormányotokat is irányítja. Nem minket, hanem a háttérhatalmat kell gyűlölni. – Szóhoz sem jutottam. Még a hideg is kirázott. Odaadtam Zaranak a játék mackót, és a két szemében láttam a világ örömét, és háláját 🙁 .

Ő: Ha már ennyire kíváncsi vagy, még mesélek. Nálunk Kabulban az igazi gazdagok nem gyalog menekülnek, hanem repülővel Dubaiba mennek. Ezeknek több millió dollárjuk van. Ott a pénz miatt egyből befogadják őket. Nekik így könnyű. A világon természetesen mindenhol a pénz a hatalom. A dubai bankoknak nagy része tele van afgán milliárdosok pénzével. És van a normális, jó módú réteg, amilyen az én családom. Kereskedők vagyunk. Sajnos nem volt elég pénzem Dubaiba menni, főleg a két gyerekkel. Kénytelenek voltunk elindulni gyalog a feleségemmel, és a gyerekekkel. De így utólag belegondolva nagyon megbántunk. Mert Törökországból Görögországig a hajóút nagyon veszélyes egy gumicsónakkal. A csónakban ötvenen voltunk. Ha tudtam volna, hogy ilyen veszélyes, a gyerekek miatt nem indultunk volna el. Inkább maradtunk volna Törökországban. Mert mi szerencsére megúsztuk, de másnap a bátyám akivel együtt indultunk Kabulból, a bátyám és 11 éves kisfia, és 2 éves lánya a tengerben eltűntek.

– Ezeket a mondatokat már könnyezve mondja, szinte zokog, én sem bírom, együtt sírok vele. Közben a felesége is sír. A gyerekek látva, hogy ők sírnak, abbahagyjuk, de nehezen. Néha jó kisírni magunkból a gondokat, bánatot.

Abdul az afgán apuka üzenete a világnak: Mi nem tudtuk, hogy a tenger ilyen veszélyes, mikor már rájöttünk akkor késő volt. Kedves honfitársaim ha ezt olvassátok, ha eljut hozzátok, maradjatok inkább Törökországban, a tengert nem éri meg kis csónakkal átszelni. Ha már egy embert is meg tudok menteni, akkor boldog vagyok. Nekem nem volt aki elmondja az igazságot. A tenger nagyon veszélyes. Több száz afgán a tengerben eltűnt. Még hánynak kell eltűnnie??

Én: Hogyan lesz valakiből terrorista?

Ő: Sajnos a szomorú valóság az, hogy ezek mind a háttérhatalom (szindikátus) katonái (bábjai). Ezeket a terroristákat már 5 éves koruk óta pakisztáni táborokban elzárják a külvilág elől, és arra tanítják, hogy nekik szent céljuk van, meghalni az általuk kicsavart Iszlámért. A dolog iróniája az, hogy ezek az emberek magukat fölrobbantva, ártatlan, Iszlám vallású embereket, gyerekeket, nőket, és idős asszonyokat ölnek. A terroristákat gyerekkoruk óta gyógyszerezik, és agymossák őket. Ha terroristák igazából tudnák, soha nem tennék ezt. Mint mondtam, ezek mind a szindikátus emberei. Van olyan, hogy a terrorista nem akar robbantani, az utolsó percben meggondolja magát, de a főnökei ezt nem bízzák a véletlenre, ugyanis a terrorista nem tudja, hogy ő a bomba, és a távirányítója a megrendelőnél van. Ha bármi történne, a végén a megrendelő robbant. Nemrég még Kabulban DVD-n láttam egy Amerikai filmet (Avatar – a szerk.), ami egy másik bolygón játszódott, a film címére nem emlékszem. Van egy hatalmas fa, ami több száz méter magas, és az ott élő, 2 méteres óriási zöld élőlényeknek ez a fa a hazájuk. Boldogan ott élnek. Ameddig megjelenik az ember a Föld bolygóról, és pont az a fa kell nekik, mert tele van a fa alatt ásványkincsekkel. Afganisztánban is így vagyunk, a világon az első olyan ország ahol Mengyelejev periódusos rendszeréből az összes elem megtalálható nálunk. Szóval a háború emiatt van. Nálunk Afganisztánban 800 év alatt 20 évente háború van. Mindenkinek a mi országunk kell.

És befejezésül üzenem a világnak az alábbiakat:

Nagy Sándor levele édesanyjának:

“Kedves édesanyám, itt vagyok az oroszlánok földjén. Te csak egy fiút hoztál a világra aki oroszlán, de itt, ezen a helyen mindenki oroszlán.”

– Ezt még annak idején írta a háborúban, ugyanis Afganisztánban állt meg Nagy Sándor.

Csak kétfajta ember létezik, rossz ember, és jó ember. Próbáljunk jók lenni.

“Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít.”

Számomra hiteles, további információk ITT!

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(Forrás : Facebook)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!