Illúzió

Michael Jackson: “Veled kezdem ember, ott a tükörben!” (videó)

Ki ne ismerné Michael Jacksont (1958-2009), a tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, táncos, filantróp és üzletembert? Talán csak a gyerekek között találsz olyat, aki sosem hallott róla. Nyomot hagyott a világban.

 

 

1

Nem, nem az életéről szeretnék most írni, pedig volt és van róla anyag gazdagon. Hiszem, hogy ezek nagy része fikció, nagyon kevesen ismerték a pop királyát, mint embert, azt a törékeny lelket, aki élete végéig alázatos maradt a közönsége felé.

111111111
< >

Jackson több mint 300 millió dollárt gyűjtött és adományozott Heal the World Foundation (Gyógyítsuk meg a Földet) nevű alapítványának és 39 segélyszervezetet támogatott. Személyisége és dalai is megosztóak voltak, de senkit sem hagyott hidegen. Én nem tartoztam a fanok táborába, de szerettem, elkapott egyik-másik száma. Halála után került a mozikba a This is it, melyben azt láttad, hogyan készült utolsó turnéjára. Azt hiszem én azon kevesek közé tartozom, akik halála után ‘szerettek bele’. A film révén sok mindent megértettem belőle, a lényéből, és ez rendkívül vonzóvá tette Michaelt, az embert. 
Két számot hoztam ide most, amit magyarul is követhetsz, és talán ezek rád is hatással lesznek. A pop királya nem csupán nagylelkű és együttérző volt, de mindvégig végtelenül alázatos, csendes szellemű. Dalainak többsége erőteljes üzeneteket tartalmaz, melyeket mindenkinek érdemes lenne megfontolnia.

Túl korán ment el. De rövid életének hatalmas tartalmat adott. A teljesség igénye nélkül, itt találod Michael Jackson jótékonyságainak eredményét:

A 80-as években az egész világ értetlenül állt az Afrikában uralkodó szörnyű állapotok előtt. Ekkor egy csapat zenész, élükön Michael Jacksonnal a maguk módján segítő kezet nyújtottak a rászorulóknak, és megcsinálták a “We Are The World”-öt, amivel 65 millió dollárt gyűjtöttek össze, majd adományoztak oda különböző, a kontinensen élő embereket segítő szervezeteknek.

1992:
Június – 100.000 dollár adomány a Sophia Children Kórháznak Rotterdamban.
Július – 821,477,296 líra adomány a La Partita del Cuore alapítványnak Rómában. 120.000 márka adomány alapítványoknak más országokban.
Szeptember – 1 millió pezeta a Spanyol királynő által vezetett alapítványnak.
November – 47 tonnányi téli szállítmány a Szarajevói gyermekeknek, az AmeriCaressel közösen. A szállítmányban többek között téli holmik, kórházi eszközök, és cipők voltak találhatóak.
December – Az Operation Chtistmas Child segítségével szállítmányok a Boszniai gyermekeknek. A szállítmányban levelek is voltak, amelyeket angol gyerekek írtak.

1993:
Január – Több alapítvány összefogásában új szervezetet hoztak létre “Heal L.A.” néven, amely legfőbb céljaként a drogok elleni harcot tűzte ki. Michael ugyanebben a hónapban 1,25 millió dollárt ajánlott fel a Super Bowl félidejében tartott előadásából az alapítványnak.
Február – A Sega segítségével egy új kezdeményezés indult meg, amely keretében 108.000 dollár értékben juttattak számítógépeket kórházakba, gyermek otthonokba az Egyesült Királyságban.
Április – Michael meglátogatott több Heal L.A. központot, ahol a lehetőségekről beszélgettek el.
Május – A korábbi elnök Jimmy Carter alapítványával karöltve 17.000 gyermeket oltottak be 5 nap alatt Atlantában.
Augusztus – A thailandi Pepsivel közösen 40.000 dollárt adományoztak gyermekek támogatására a hercegnőnek. A Pepsivel új kórházak létrehozását támogatták Moszkvában és Argetínában.
Október – 100.000 dollár adomány több alapítványnak.
December – A Gorbachov alapítvánnyal közösen 60.000 védőoltást küldenek Georgiába. Egy másik alapítvánnyal közösen 100.000 ajándékot küldenek a korábbi Jugoszláviába gyermekeknek.

1994:
Január – Más alapítványokkal közösen védőoltásokat vittek Los Angelesbe és környékére. Közben több száz ajándékot osztottak szét. 85.000 dollár adomány a los angelesi föltrengés áldozatainak. A General Eletriccel közösen tisztítószereket adományoztak 25 non-profit szervezetnek. A Heal L.A. tagjával Edward James Olmossal közösen előadást tartanak a földrengések veszélyeiről. 400 otthontalan gyermek költségeit fedezték egy napon keresztül a Universak Studio vidámparkjában.
Ősztől nyárig – A Heal L.A. támogatásával a Kriss Kross csapat több iskolába is ellátogatott, hogy népszerüsítse az alapítványt.
Nyár – Más jótékonysági szervezetekkel együtt 2000 jegyet biztosítottak gyermekeknek, Janet Jackson, Beach Boys koncertekre és az L.A. Lakers Jam előadására.
Augusztus – 20.000 játékot, élelmet és egyéb dolgokat tartalmazó csomagokat küldtek magyarországi kórházakba.
Ősz – A Heal L.A. alapítvány egyre több fiatalhoz jut el, egyre több területen nyújtanak támogatásokat.

1995:
Március – Michael egy igen komoly műtétet fizet Farkas Béla magyar gyermeknek.
Április – 46 gyermek, 17 országból való eljutását támogatja a HTW Neverlandra, ahol a “Gyermekek Világkongresszusát” tartják. A három napos szemináriumon a drog problémákról, árvaságról, növekvő erőszakról és az AIDS-ről folynak a beszélgetések.
Június – Az Egyesült Nemzetek 50. születésnapján a HTW és a World Children’s Congress bemutatja eredményeit, olyan nagy személyiségek jelenlétében, mint Boutros Boutros-Ghali, Jesse Jackson tiszteletes és Desmond Tutu.
Nyár – Az év végéig a HTW több, mint 30 eseményen vesz részt, ahol többek között elfogadtatják a gyermekek jogait, új parkokat, iskolákat adnak át, játékokat küldenek a háború sújtotta övezetekbe.

1996:
Április – Global Fórumot tartanak Amerika több nagyvárosában. Az események megszervezéséban segítségükre van Jimmy Carter ex-elnök, a Világbank, és a Rockefeller Alapítvány is.

2000:
“Heal The Kids” néven megalakul a HTW új kezdeményezése, amely a L’Chaim Societyvel közösen munkához lát a gyermekek életszínvolanák a jobbá tételéért, egy nemzetközi összefogás keretében.

2001. szeptember 11-én terrortámadások érték az Egyesült Államokat, amelyben számtalan ártatlan ember vesztette életét. Ismét eljött az idő, hogy a sztárok összefogjanak, s erejükkel, valamint tehetségükkel segítséget nyújtsanak. Ismét Michael Jackson állt az élükre, s közösen megcsinálták a “What More Can I Give”-t.

A dal
1998-ban Michael egy Nelson Mandelával folytatott beszélgetéséből merítve megírta a “What More Can I Give” (“Mi többet adhatnék”) című dalt, amely a szeretetről és a mihamarabbi összetartás fontosságáról szólt.
Ezt a szerzeményt szánta alapjául későbbi, Mandelával közös jótékonysági projektjének.

Amikor azt írtam a teljesség igénye nélküli lesz a felsorolás, tényleg így is gondoltam, mert noha oly hosszú a sor, koránt sincs vége, itt olvashatod részletesen is.

1

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(wikipedia, michaeljackson.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!