Illúzió

Szoktad nézni a gyümölcsökön, zöldségeken a PLU kódot?

A tojások vásárlásánál, már egész régen figyelem a kódokat, mert szeretek szabad tartású baromfi alól érkezettet vásárolni.

 

 

4.2

Nincs ez másképp jó ideje már a gyümölcsökkel és zöldségekkel sem.
A PLU kód az egyik legfontosabb tanulmányozni valóm vásárláskor.
A legtöbben nem is tudják milyen fontos információt mulasztanak el, ha nem keresik rajtuk a matricát, amelyen a számokat találják. Ugyanis ez segít meghatározni, hogy a terméket genetikailag módosították-e, szerves vagy előállított műtrágyával kezelték-e, használtak-e gombaölőt vagy gyomirtót termesztése alatt.

4

EZEKET JEGYEZD MEG!

 1. Azt a terméket, amelyen négyjegyű kódot találsz, amely 3-mal vagy 4-gyel kezdődik (3000-4000 sorozat) leginkább hagyományosan termesztett gyümölcsről-zöldségről van szó. Mondjuk inkább, hogy nem minősített termék. Például a banánon általában 4011-est látsz.
 2. Ha öt számjegyből álló sort látsz, és az első a “8”, a termék genetikailag módosított. A címkén a géntechnológiával módosított banán (GE-genetikailag GMO) a 84.011-es számot viselné.
 3. Ha az ötjegyű szám 9-sel kezdődik, a termék organikus azaz bio. Az organikus banán címkéjén ezt a sort látod: 94.011. 
  ORGANIKUS (BIO/ÖKO)
  Organikus (bio/öko) az a mezőgazdasági rendszer, ami csak természetes módszereket és technológiákat használ, egészséges és tápanyag gazdag készítményeket állít elő.

Az úgynevezett PLU-kódok röviden így néznek ki:

0 — nem minősített termék (ide tartoznak a hagyományos körülmények között termesztett termékek),
8 — génmódosított termék,
9 — biotermékek.

 

4.1

Az Environmental Protection Agency arra figyelmeztet, hogy a peszticidek fogyasztása komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a “születési rendellenességek, idegkárosodás, rák és egyéb hatások, amelyek akkor jelentkeznek ha hosszú ideig fogyasztja őket valaki.” A gyermekek különösen veszélyeztetettek növényvédő szerek bevitelekor.

Fontos kiegészítésnek tartom azonban az Urbanlegends hozzáfűznivalóját, ugyanis ezekről máshol nem szól a fáma:
Az elsősorban inkább a szállítók és kereskedők informálását segítő számsor nem jelenti azt, hogy a fogyasztók feltétel nélkül hagyatkozhatnak rá például egy génmódosított termék elkerülésekor. Először is: a PLU-kódok használata opcionális, és sok termék nem is szerepel a rendszerben. Ha például egy génmódosított termék gyártója fél attól, hogy terméke ezen információ ismeretében kevésbé lesz vonzó, megtagadhatja terméke PLU-kóddal való ellátását. Másodsorban pedig az első számjegy közlését is megtagadhatják, így az ő génmódosított termékük kódja is négyszámjegyű lesz, vagyis nem árulja el a termék keletkezésének körülményeit.

A Snopes cikke szerint a PLU-rendszer egyelőre egy kiforratlan szisztéma, és tudomásuk szerint nem is nagyon volt gyártó, amely termékét önkéntesen 8-as kezdődőszámmal jelölte volna meg.

Tehát marad a remény. De ha mégiscsak 8-ast látsz egy terméken, feltétlenül dobd el azonnal! Viszont ragadd magadhoz a 9-sel kezdődőeket nyugodtan.

(források: Urbanlegends.hu, plucodes.com)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Ratkai Miklós says:

  Én is épp ezt szerettem volna kérdezni: a # jel mit jelent a 4-es előtt?

 2. Ratkai Miklós says:

  És mi van akkor ha pl. A 4011 előtt van még egy # jel is?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!