Illúzió

Retro, amit mindenki imád!

A napokban beszereztem egy régi típusú Gazdálkodj okosan!-t, tudod amiben még Cséb-et kell kötni és 4000 forint egy mosógép. Azóta mindennap lezavartunk egy partit. Mi, a szülők azért, mert melegséggel tölti el a szívünket, hogy visszacsöppenünk gyerekkorunkba, a lányunk pedig, aki még csak 8 éves azért, mert közben egyfolytában kérdezget bennünket a múltról is. Kerek szemekkel les amikor arról beszélünk, hogy fekete-fehérben néztük a tévét és bizony oda kellett sétálnunk a készülékhez ha csatornát akartunk váltani. Természetesen abból a kettőből ami volt, vagy mákosan nézhettük még a cseheket. Temérdek kedves emlék, amit a gyerekeink már nem is értenek… Hoztam néhány szívemnek kedves kockát azokból az időkből, gyere egy kis időutazásra velem 🙂

 

 

1. Nektek volt könnyező pálmátok? És ott is elfoglalta a fél szobát? Szombat délelőtt kellett valamelyikünknek végigtörölgetni a leveleit, vizes aztán száraz ronggyal, míg anyánk bömböltette a jó ebédhez szól a nótát és csörgött-zörgött a konyhában.

4.1

1987-ben ilyen havazás volt Budapesten! Videó itt!

2. Az Ezüst-tó kincsére hajtok. Meg van még valakinek? Eladó? 😉 A Police 07-re is vevő vagyok!

4

Kattints IDE, és nézz további retro válogatást!

3. Hányszor vágott oldalba úgy, hogy kékre-zöldre váltott a csípőcsontod?

4

4. Sosem lesz olyan finom sütőben a melegszendvics, mint az AKA-ban, nem igaz?

4.1

4. Ha akadozott  a kép vagy a hang, csak megcsapkodtad felülről-oldalról és jobb lett, mint újkorában. Ha a bekapcsoló gomb kilazult és lötyögött, egy fogpiszkáló simán orvosolta a problémát. Apám még azt is megoldotta, hogy valahogyan kiiktatta a gombot, és egy zsinór vezetett az ágyig, aminek a végén volt egy kapcsológomb. Szóval nekünk akkor már távirányítónk is volt (majdnem) 🙂

4

IDE kattintva megnézheted a ‘Retro karácsony’ című összeállítást!

5. A kupakja szétszedte a kezedet mire letekerted, ezért máris hasznossá tehette magát a finom illatú krém. Ha anyád bekente vele a kezedet, reggelig ragadt. 2.50-be került 73-ban. 

4

6. Ők és a Varázsceruza voltak a kedvenceim. Most beszélnek a tévében. Miért?

4

7. Ezeket az ételeket imádták a gyerekek a legjobban. És te? Kirántott hús rizsával, jöhetett? 😀

8. Nekem még van a régi címeresből egy darab. 10 darab vajkaramellára vagy egy gombóc fagyira herdáljam? Komoly dilemma volt.

4

9. Nu zaietz pagadi – szakmailag Nupágágyi! Imádtam. És a Hagymácskát is. Az orosz mesék hibátlanok.

4

10. És Mikrobi? “Pepe szereti Döndöt, Dönd szereti Pepét… Dönd Pepéé”, “Pepe döndöt fűűűz”. 

4

EZT a sorozatot se hagyd ki, mert nagyon jó!

11. Anyám a mai napig ebből sóz, tápszeres adagoló kanállal. Lehet, hogy az még az enyém volt.

4

12. A ti sulitok játékszekrényében is ott volt?

4

13. Lőjetek le, de én buzgón tornáztam ám rá!

4

14. A Blendi hiányzik sokunk sajnálatára – gondolom -. És az Ovenál is ide kívánkozna. Az Óceánt kóstoltad? Elviselhetetlenül sós volt! A Hófehérkét azt rendesen ettük az öcsémmel, épp csak kenyérre nem kentük.
“Mosson fogat Amodenttel, az én fogam is attól ment el!” 

4

15. Esküszöm a Lidl-ben kaphatónak hajaz rá az íze. Nem kemény, mint a gipsz. Rendesen meg is lepődtem, és nagy megilletődöttségemben betoltam egy egész csomaggal.

4

16. Közlekedési múzeum régi autók részlegéhez látogass el, felsírsz az örömtől, ilyeneket láthatsz ott. Az első Merkúros autónkra 2 évet vártunk. Apámat elkísértem az átvételhez, felejthetetlen élmény marad. Fater szerelemtől nedves szemekkel simogatta a dohánybarna Wartburgját, majd az első utunk a Skálába vezetett, ahol vett bele bézs színű műszőrme üléshuzatokat. Hátul, a három tesómmal, ohne biztonsági öv, pattogtunk fel a lemezig. Áhhhh… azok voltak a szép idők!

4

4.1

17. Reklámok. Atyaég!
“Kabátomon sose fúj át a szél. Pulóverem a fejem búbjáig ér. Bármi kell még az idén télre. Gondjainkat dobjuk félre. A Centrumba, gyerünk a Centrumba, gyerünk a Centrumba.”

“Esőben hóban vígan baktatok. Remélem csizmát ti is kaptatok. A Centrumban…”

“…Jó emberek, hova mentek?
Rumba, rumba a Centrumba…”
4

18. Egy teljes délelőttön át porszívóztam két szobát hétvégente a rohadt Rakétánkkal. Világoskék volt. Utáltam.
4

19. Még egy AKA. Anyámnak ugyan ilyen gyönyörűsége van, és hidd el még ma is gyógyul kézrácsapásos módszerrel. Ez már dagasztós változat. Luxus.

4

20. A csodálatos AKA elektric hajszárító. Akkor volt csak fincsi szag, amikor egy két hajszálat bekapott és rommá pirított azonnal. Amúgy úgy fújt mint a nyári szellő, időben el kellett kezdeni a készülődést, ha még hajat is akartál szárítani…
4
 

Így változtak meg mára a 80-as, 90-es évek szívtiprói!

21. Ki ne ismerné őket?
“Én vagyok a Skála Kópé, reklámom a Skála Coop-é, szívem mindig a vásárlóké.”

4
“Ha közel a szükség, Rávisz a segítség.”

4
“Kár lenne nélkülünk…”

4

22. De jó lenne még ezekkel fizetni, ugye?
4
4

Kábé egy heti zsebpénz, amiből elmehettél moziba, strandra és még egy fagyi is belefért…
4
23. Trabi kombi és a Zil se smafu! 
4
Aki ismeri ezeket a tárgyakat, azoknak melegség önti el szíve tájékát ezektől a képektől, erről meg vagyok győződve. Szerettük és élveztük az életet. Nem volt könnyebb, de kiszámíthatóbb, előremutatóbb volt minden. Ezért sírjuk vissza.

Retro összeállítások :

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Attila Sohár says:

  hát én nem abban a korban születtem sajnos de szívesen vissza mennek es élnék abban a korban mint most az jobb volt belátásaim leszunk mert akkor meg volt mindennek a rendje

 2. Cserna Gábor says:

  A Police 07 és az Ezüst tó kincse beszerezhető a Retrogames Kft forgalmazásában. keressetek rá a retrogames.co.hu weblapon.

 3. Cserna Gábor says:

  A Police 07 és az Ezüst tó kincse nevű társasjátékot újra kiadta a RetroGames Kft.
  http://www.retrogames.co.hu


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!