Illúzió

Retro, amit mindenki imád!

A napokban beszereztem egy régi típusú Gazdálkodj okosan!-t, tudod amiben még Cséb-et kell kötni és 4000 forint egy mosógép. Azóta mindennap lezavartunk egy partit. Mi, a szülők azért, mert melegséggel tölti el a szívünket, hogy visszacsöppenünk gyerekkorunkba, a lányunk pedig, aki még csak 8 éves azért, mert közben egyfolytában kérdezget bennünket a múltról is. Kerek szemekkel les amikor arról beszélünk, hogy fekete-fehérben néztük a tévét és bizony oda kellett sétálnunk a készülékhez ha csatornát akartunk váltani. Természetesen abból a kettőből ami volt, vagy mákosan nézhettük még a cseheket. Temérdek kedves emlék, amit a gyerekeink már nem is értenek… Hoztam néhány szívemnek kedves kockát azokból az időkből, gyere egy kis időutazásra velem 🙂

 

 

1. Nektek volt könnyező pálmátok? És ott is elfoglalta a fél szobát? Szombat délelőtt kellett valamelyikünknek végigtörölgetni a leveleit, vizes aztán száraz ronggyal, míg anyánk bömböltette a jó ebédhez szól a nótát és csörgött-zörgött a konyhában.

4.1

1987-ben ilyen havazás volt Budapesten! Videó itt!

2. Az Ezüst-tó kincsére hajtok. Meg van még valakinek? Eladó? 😉 A Police 07-re is vevő vagyok!

4

Kattints IDE, és nézz további retro válogatást!

3. Hányszor vágott oldalba úgy, hogy kékre-zöldre váltott a csípőcsontod?

4

4. Sosem lesz olyan finom sütőben a melegszendvics, mint az AKA-ban, nem igaz?

4.1

4. Ha akadozott  a kép vagy a hang, csak megcsapkodtad felülről-oldalról és jobb lett, mint újkorában. Ha a bekapcsoló gomb kilazult és lötyögött, egy fogpiszkáló simán orvosolta a problémát. Apám még azt is megoldotta, hogy valahogyan kiiktatta a gombot, és egy zsinór vezetett az ágyig, aminek a végén volt egy kapcsológomb. Szóval nekünk akkor már távirányítónk is volt (majdnem) 🙂

4

IDE kattintva megnézheted a ‘Retro karácsony’ című összeállítást!

5. A kupakja szétszedte a kezedet mire letekerted, ezért máris hasznossá tehette magát a finom illatú krém. Ha anyád bekente vele a kezedet, reggelig ragadt. 2.50-be került 73-ban. 

4

6. Ők és a Varázsceruza voltak a kedvenceim. Most beszélnek a tévében. Miért?

4

7. Ezeket az ételeket imádták a gyerekek a legjobban. És te? Kirántott hús rizsával, jöhetett? 😀

8. Nekem még van a régi címeresből egy darab. 10 darab vajkaramellára vagy egy gombóc fagyira herdáljam? Komoly dilemma volt.

4

9. Nu zaietz pagadi – szakmailag Nupágágyi! Imádtam. És a Hagymácskát is. Az orosz mesék hibátlanok.

4

10. És Mikrobi? “Pepe szereti Döndöt, Dönd szereti Pepét… Dönd Pepéé”, “Pepe döndöt fűűűz”. 

4

EZT a sorozatot se hagyd ki, mert nagyon jó!

11. Anyám a mai napig ebből sóz, tápszeres adagoló kanállal. Lehet, hogy az még az enyém volt.

4

12. A ti sulitok játékszekrényében is ott volt?

4

13. Lőjetek le, de én buzgón tornáztam ám rá!

4

14. A Blendi hiányzik sokunk sajnálatára – gondolom -. És az Ovenál is ide kívánkozna. Az Óceánt kóstoltad? Elviselhetetlenül sós volt! A Hófehérkét azt rendesen ettük az öcsémmel, épp csak kenyérre nem kentük.
“Mosson fogat Amodenttel, az én fogam is attól ment el!” 

4

15. Esküszöm a Lidl-ben kaphatónak hajaz rá az íze. Nem kemény, mint a gipsz. Rendesen meg is lepődtem, és nagy megilletődöttségemben betoltam egy egész csomaggal.

4

16. Közlekedési múzeum régi autók részlegéhez látogass el, felsírsz az örömtől, ilyeneket láthatsz ott. Az első Merkúros autónkra 2 évet vártunk. Apámat elkísértem az átvételhez, felejthetetlen élmény marad. Fater szerelemtől nedves szemekkel simogatta a dohánybarna Wartburgját, majd az első utunk a Skálába vezetett, ahol vett bele bézs színű műszőrme üléshuzatokat. Hátul, a három tesómmal, ohne biztonsági öv, pattogtunk fel a lemezig. Áhhhh… azok voltak a szép idők!

4

4.1

17. Reklámok. Atyaég!
“Kabátomon sose fúj át a szél. Pulóverem a fejem búbjáig ér. Bármi kell még az idén télre. Gondjainkat dobjuk félre. A Centrumba, gyerünk a Centrumba, gyerünk a Centrumba.”

“Esőben hóban vígan baktatok. Remélem csizmát ti is kaptatok. A Centrumban…”

“…Jó emberek, hova mentek?
Rumba, rumba a Centrumba…”
4

18. Egy teljes délelőttön át porszívóztam két szobát hétvégente a rohadt Rakétánkkal. Világoskék volt. Utáltam.
4

19. Még egy AKA. Anyámnak ugyan ilyen gyönyörűsége van, és hidd el még ma is gyógyul kézrácsapásos módszerrel. Ez már dagasztós változat. Luxus.

4

20. A csodálatos AKA elektric hajszárító. Akkor volt csak fincsi szag, amikor egy két hajszálat bekapott és rommá pirított azonnal. Amúgy úgy fújt mint a nyári szellő, időben el kellett kezdeni a készülődést, ha még hajat is akartál szárítani…
4
 

Így változtak meg mára a 80-as, 90-es évek szívtiprói!

21. Ki ne ismerné őket?
“Én vagyok a Skála Kópé, reklámom a Skála Coop-é, szívem mindig a vásárlóké.”

4
“Ha közel a szükség, Rávisz a segítség.”

4
“Kár lenne nélkülünk…”

4

22. De jó lenne még ezekkel fizetni, ugye?
4
4

Kábé egy heti zsebpénz, amiből elmehettél moziba, strandra és még egy fagyi is belefért…
4
23. Trabi kombi és a Zil se smafu! 
4
Aki ismeri ezeket a tárgyakat, azoknak melegség önti el szíve tájékát ezektől a képektől, erről meg vagyok győződve. Szerettük és élveztük az életet. Nem volt könnyebb, de kiszámíthatóbb, előremutatóbb volt minden. Ezért sírjuk vissza.

Retro összeállítások :

Szerző: Gini Papp - Illúzió

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Attila Sohár says:

  hát én nem abban a korban születtem sajnos de szívesen vissza mennek es élnék abban a korban mint most az jobb volt belátásaim leszunk mert akkor meg volt mindennek a rendje

 2. Cserna Gábor says:

  A Police 07 és az Ezüst tó kincse beszerezhető a Retrogames Kft forgalmazásában. keressetek rá a retrogames.co.hu weblapon.

 3. Cserna Gábor says:

  A Police 07 és az Ezüst tó kincse nevű társasjátékot újra kiadta a RetroGames Kft.
  http://www.retrogames.co.hu


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!