Illúzió

Steve Jobs utolsó szavai

Jobs kétségkívül korunk egyik legsokoldalúbb és legbefolyásosabb személye volt. Ő segítette elő, hogy tömegekhez jutott el a személyi számítógép, mely nyomán olyan újítások születtek, amelyek teljesen megváltoztatták az életünket. Szerepe van abban, ahogy ma dolgozunk, filmeket nézünk, zenét hallgatunk, és ahogy ismerőseinkkel kapcsolatot tartunk. Alkotásainak hatása a modern életstílusra, az informatikára és a gazdaságra felülmúlhatatlan. Az Apple termékek megannyi iparágba új minőséget hoztak, valódi motorként segítették a felhasználók kreativitásának kiteljesedését.

 

 

2

A hasnyálmirigyrákban szenvedő Steve Jobs, 2011.október 5-én hunyt el Palo Alto-i házában szerető családja körében. Az Apple-zsenit csecsemőkorában örökbeadták, felnőtt férfiként tudta csak meg, hogy létezik egy vértestvére a világban, akivel találkozásuktól nagyon erős kapocs alakult ki. Mona Simpson, az UCLA-i Egyetem irodalomprofesszora, és novellái keresettek Amerikában. 
„Egész életemben egy férfi szeretetére vágytam. Évtizedekig azt hittem, hogy ez a férfi az apám. Amikor 25 éves lettem, találkoztam egy férfival, ő volt a bátyám” – írta az Apple alapítójáról. Ezek a mondatai mutatják mennyire ragaszkodott testvéréhez. Ő is fivére halálos ágyánál ült. 

2

Simpson a visszaemlékezéseiben feleleveníti Jobs utolsó óráit, beleértve az utolsó szavait. „A Steve által kimondott utolsó szavak egyszótagosak voltak, és háromszor ismételte el azokat, mielőtt eltávozott volna közölünk. Hol a húgára, Patty-re, hol a gyerekeire, hol pedig a feleségére, Laurene-re nézett szeretettel, majd pedig a válluk fölött a távolba révedt a tekintete, miközben ezeket mondogatta: Oh, wow! Oh, Oh, wow! Oh, wow!” – olvasható az írónő visszaemlékezésében.

Kattints IDE, nézd meg mi az a 35 dolog, amit haldokló emberek bántak meg!

A máj átültetését megelőzően azonban tartalmas összefoglalását adta élettapasztalatának:

“…Ugyanakkor, a munkától eltekintve, kevés örömöm van. A legvégén a vagyon csak egy olyan tény, amihez ugyanúgy hozzászokunk.

Ebben a pillanatban, a betegágyon fekve és visszaemlékezve az életemre, felismerem, hogy mindaz a gazdagság és elismerés, amire annyira büszke voltam, elhalványul és jelentéktelenné válik, ahogy egyre közeledik a halál.

A sötétségben látom az életben tartó gépek zöld fényeit és hallom a búgó hangjukat, egyre közelebb érzem a halált.

Most már tudom, amikor elegendő vagyont halmoztunk fel, mely élethosszig kitart, más dolgokat kellene keresnünk, amelyeknek nincs köze a vagyonhoz.

Valami sokkal fontosabbat:

Talán kapcsolatokat, talán művészetet, talán fiatalabb korunk álmait…

A vagyon folyamatos üldözése csak egy önmagából kifordult személyt hoz létre belőlünk, amilyen én is vagyok.

Isten adta képességünk érezni mindenki szívében a szeretetet, nem pedig a vagyon által előidézett illúziókat.

Az életem során megszerzett vagyont nem vihetem magammal.

Amit magammal vihetek, az csak a szeretet által kiváltott emlékek.

Ez az igazi gazdagság, mely követni fog, elkísér, erőt és fényt ad.

A szeretet ezer mérföldeket képes utazni. Az életben nincsenek határok. Menj, ahova akarsz. Érd el a magasságot, amit el akarsz érni. Minden ott van a szívedben és a kezeidben.

Melyik a világ legdrágább ágya? – A beteg ágya.
Alkalmazhatsz valakit, hogy vezessen helyetted, csináljon neked pénzt, de nem vehetsz rá senkit, hogy viselje el a betegségedet helyetted.

Az anyagi dolgokat megtalálhatjuk, ha elvesznek. Egyetlen dolog van, amit nem találhatunk meg, ha elvesztettük – az Életet.

Amikor valaki bemegy a műtőszobába, észreveszi, hogy van egy könyv, aminek az olvasását még nem fejezte be – “Az egészséges élet könyve”.

Bármely szakaszában is vagyunk pillanatnyilag az életünknek, egyszer majd szembesülünk azzal a nappal, amikor behúzzák a függönyt.

Gondosan őrizd a szeretetet a családodért, a szeretetet a házastársadért, a szeretetet a barátaidért…

Bánj jól magaddal! Törődj másokkal!”

Érdemes megfontolni…” (Forrás)

Talán azt a tényt is érdemes tudnod, hogy Steve Jobs, egy szíriai migráns gyermeke volt…

Szerző: Gini Papp – Illúzó

Szerző: Gini Papp - Illúzió

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Köszönöm Kedves Erzsébet Pintér. A könyvet máris keresni fogom.

 2. Erzsébet Pintér says: (előzmény @Mari Kónya)

  Az életrajzi könyvét is érdemes elolvasni. Zseniális és különc volt egyszerre. A cikkíró azonban valahogy “elfelejtette” megemlíteni, hogy az édesanyja egy katolikus német nő volt – ezért adták örökbe, hiszen a lány családjának elfogadhatatlan volt egy muzulmán szírrel való kapcsolat. Mellesleg a nevelőanyja örmény volt.

 3. Tünde Melinda Puding Szászy says:

  Száz évben egyszer sem születik ekkora koponya! Sajnálom, hogy nagyon beteg volt :/ Mit tudni, hova vitte volna el a céget még! Egy igazi zseni volt! <3

 4. Mari Kónya says:

  Ma a Story 5-ös csatornán vetítik a róla készült életrajzi filmet.

 5. Mária Magdolna Nagy says:

  Nagyon megérintettek Jobs szavai a szeretetről.Fontos a figyelmeztetése is, hogy semmit sem vihetünk magunkkal halálunk után. Miért van az, hogy az emberek mégis harácsolnak és minél nagyobb vagyon felhalmozására törekednek és mégis boldogtalanok?

 6. Sándor Poór says:

  Nagyon igaz az a mondat: “Bánj jól magaddal! Törődj másokkal!” Krisztusi tanítás: “Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!” Ez jusson eszedbe, amikor hatalomhoz jutsz! Ne a saját érdeked nézd! Azt vedd alapul, hogy nem lehet mindenki főnök! A társad ne féljen tőled, hanem tiszteljen. És nem a helyzeted, hanem a tulajdonságod miatt!
  Ne a sírköved emlékeztessen, hanem a közösségért tett dolgaid! Úgy leszel örök életű.
  Addig tiszteljük egymást, míg élünk. A sok milliót érő síremlékkel mit kezd, aki alatta nyugszik?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!