Illúzió

Steve Jobs utolsó szavai megérintenek

Jobs kétségkívül korunk egyik legsokoldalúbb és legbefolyásosabb személye volt. Ő segítette elő, hogy tömegekhez jutott el a személyi számítógép, mely nyomán olyan újítások születtek, amelyek teljesen megváltoztatták az életünket. Szerepe van abban, ahogy ma dolgozunk, filmeket nézünk, zenét hallgatunk, és ahogy ismerőseinkkel kapcsolatot tartunk. Alkotásainak hatása a modern életstílusra, az informatikára és a gazdaságra felülmúlhatatlan. Az Apple termékek megannyi iparágba új minőséget hoztak, valódi motorként segítették a felhasználók kreativitásának kiteljesedését.

 

 

2

A hasnyálmirigyrákban szenvedő Steve Jobs, 2011.október 5-én hunyt el Palo Alto-i házában szerető családja körében. Az Apple-zsenit csecsemőkorában örökbeadták, felnőtt férfiként tudta csak meg, hogy létezik egy vértestvére a világban, akivel találkozásuktól nagyon erős kapocs alakult ki. Mona Simpson, az UCLA-i Egyetem irodalomprofesszora, és novellái keresettek Amerikában. 
„Egész életemben egy férfi szeretetére vágytam. Évtizedekig azt hittem, hogy ez a férfi az apám. Amikor 25 éves lettem, találkoztam egy férfival, ő volt a bátyám” – írta az Apple alapítójáról. Ezek a mondatai mutatják mennyire ragaszkodott testvéréhez. Ő is fivére halálos ágyánál ült. 

2

Simpson a visszaemlékezéseiben feleleveníti Jobs utolsó óráit, beleértve az utolsó szavait. „A Steve által kimondott utolsó szavak egyszótagosak voltak, és háromszor ismételte el azokat, mielőtt eltávozott volna közölünk. Hol a húgára, Patty-re, hol a gyerekeire, hol pedig a feleségére, Laurene-re nézett szeretettel, majd pedig a válluk fölött a távolba révedt a tekintete, miközben ezeket mondogatta: Oh, wow! Oh, Oh, wow! Oh, wow!” – olvasható az írónő visszaemlékezésében.

Kattints IDE, nézd meg mi az a 35 dolog, amit haldokló emberek bántak meg!

A máj átültetését megelőzően azonban tartalmas összefoglalását adta élettapasztalatának:

“…Ugyanakkor, a munkától eltekintve, kevés örömöm van. A legvégén a vagyon csak egy olyan tény, amihez ugyanúgy hozzászokunk.

Ebben a pillanatban, a betegágyon fekve és visszaemlékezve az életemre, felismerem, hogy mindaz a gazdagság és elismerés, amire annyira büszke voltam, elhalványul és jelentéktelenné válik, ahogy egyre közeledik a halál.

A sötétségben látom az életben tartó gépek zöld fényeit és hallom a búgó hangjukat, egyre közelebb érzem a halált.

Most már tudom, amikor elegendő vagyont halmoztunk fel, mely élethosszig kitart, más dolgokat kellene keresnünk, amelyeknek nincs köze a vagyonhoz.

Valami sokkal fontosabbat:

Talán kapcsolatokat, talán művészetet, talán fiatalabb korunk álmait…

A vagyon folyamatos üldözése csak egy önmagából kifordult személyt hoz létre belőlünk, amilyen én is vagyok.

Isten adta képességünk érezni mindenki szívében a szeretetet, nem pedig a vagyon által előidézett illúziókat.

Az életem során megszerzett vagyont nem vihetem magammal.

Amit magammal vihetek, az csak a szeretet által kiváltott emlékek.

Ez az igazi gazdagság, mely követni fog, elkísér, erőt és fényt ad.

A szeretet ezer mérföldeket képes utazni. Az életben nincsenek határok. Menj, ahova akarsz. Érd el a magasságot, amit el akarsz érni. Minden ott van a szívedben és a kezeidben.

Melyik a világ legdrágább ágya? – A beteg ágya.
Alkalmazhatsz valakit, hogy vezessen helyetted, csináljon neked pénzt, de nem vehetsz rá senkit, hogy viselje el a betegségedet helyetted.

Az anyagi dolgokat megtalálhatjuk, ha elvesznek. Egyetlen dolog van, amit nem találhatunk meg, ha elvesztettük – az Életet.

Amikor valaki bemegy a műtőszobába, észreveszi, hogy van egy könyv, aminek az olvasását még nem fejezte be – “Az egészséges élet könyve”.

Bármely szakaszában is vagyunk pillanatnyilag az életünknek, egyszer majd szembesülünk azzal a nappal, amikor behúzzák a függönyt.

Gondosan őrizd a szeretetet a családodért, a szeretetet a házastársadért, a szeretetet a barátaidért…

Bánj jól magaddal! Törődj másokkal!”

Érdemes megfontolni…” (Forrás)

Nagyon szerettem a róla készült filmet is.

Talán azt a tényt is érdemes tudnod, hogy Steve Jobs, egy szíriai migráns gyermeke volt…

Szerző: Gini Papp – Illúzó

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Köszönöm Kedves Erzsébet Pintér. A könyvet máris keresni fogom.

 2. Erzsébet Pintér says: (előzmény @Mari Kónya)

  Az életrajzi könyvét is érdemes elolvasni. Zseniális és különc volt egyszerre. A cikkíró azonban valahogy “elfelejtette” megemlíteni, hogy az édesanyja egy katolikus német nő volt – ezért adták örökbe, hiszen a lány családjának elfogadhatatlan volt egy muzulmán szírrel való kapcsolat. Mellesleg a nevelőanyja örmény volt.

 3. Tünde Melinda Puding Szászy says:

  Száz évben egyszer sem születik ekkora koponya! Sajnálom, hogy nagyon beteg volt :/ Mit tudni, hova vitte volna el a céget még! Egy igazi zseni volt! <3

 4. Mari Kónya says:

  Ma a Story 5-ös csatornán vetítik a róla készült életrajzi filmet.

 5. Mária Magdolna Nagy says:

  Nagyon megérintettek Jobs szavai a szeretetről.Fontos a figyelmeztetése is, hogy semmit sem vihetünk magunkkal halálunk után. Miért van az, hogy az emberek mégis harácsolnak és minél nagyobb vagyon felhalmozására törekednek és mégis boldogtalanok?

 6. Sándor Poór says:

  Nagyon igaz az a mondat: “Bánj jól magaddal! Törődj másokkal!” Krisztusi tanítás: “Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!” Ez jusson eszedbe, amikor hatalomhoz jutsz! Ne a saját érdeked nézd! Azt vedd alapul, hogy nem lehet mindenki főnök! A társad ne féljen tőled, hanem tiszteljen. És nem a helyzeted, hanem a tulajdonságod miatt!
  Ne a sírköved emlékeztessen, hanem a közösségért tett dolgaid! Úgy leszel örök életű.
  Addig tiszteljük egymást, míg élünk. A sok milliót érő síremlékkel mit kezd, aki alatta nyugszik?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!