Illúzió

Egy szegény város megcsinálta a lehetetlent, nem hiszed el!

város

 

 

Andalúziában létezik egy városka, melyről talán még sosem hallottál, Marinaleda a neve. Hogy miért érdekes számunkra most mégis ez a hely? Mert már nem ismerik a munkanélküliséget, a bűncselekményt, és még rendőrsége sincs. Az teszi ezeket a tényeket még izgalmasabbá, hogy az egyik legszegényebb régió Spanyolországban, csak pár ezer lakossal, és mégis! Sikerült kiépítenie a saját, igazi “szociáldemokrata utópiáját”!

spanyol

Juan Manuel Sánchez Gordillo polgármester rendkívül okosan vette kézbe a dolgokat 2008-ban. Akkor ment keresztül az ország a legerősebb gazdasági válságon, amikor minden zavarossá vált. Gordillo razziákat szervezett  a szupermarketekben, és átcsoportosításokat hajtottak végre, hogy a helyzet helyreálljon. A szegények, akik nem tudták megfizetni, olajat, rizst, babot kaptak ingyen.

gordillo

Nem volt ez olyan egyszerű, mint amilyennek hallatszik! 12 év nagyon kitartó harcának eredménye. Gordillo hétszer volt börtönben ezalatt, mert felvonulásokat szervezett és tömeges éhségsztrájkba fogott a lakókkal. Álma a szociáldemokrata utópiáról nagy áldozatokat követelt tőle. Végül mégis épített egy várost, ahol van elegendő élelmiszer mindenki számára, több mint amennyire szükségük van!

falu

A falubelik számára létrehoztak egy mezőgazdasági szövetkezetet, általánosságban mindenki itt dolgozik. A profit teljesen egyenlő arányban oszlik meg közöttük! Így a havi bér körülbelül 1200 € (1600 $) összegre jön ki fejenként.

falu

Mindazok, akik szeretnének saját házat építeni , megtehetik ingyenesen. Óriási juttatást adnak részükre: családonként 192 négyzetméter területet kapnak, továbbá anyagokat és a városháza biztosít az építkezéshez szakképzett munkaerőt is.

Vegyél házat Olaszországban 1 kávé áráért! Kattints ide a részletekért!

hegy

Az egyetlen feltétel az, hogy az építkezést követően 15 eurót fizessenek havonta a városházának – egész életükben -. A kitétel, hogy a házat nem adhatják el saját haszonszerzés céljából.

Költözz egy sziciliai kisvárosba, ahol ingyen kapsz lakást! – Kattints ide a részletekért!

gordillo

A polgármesterek legjobbika: Juan Manuel Sánchez Gordillo

“Újra kell gondolnunk az értékeinket, a fogyasztói társadalmat, a pénzre fektetett hangsúlyt, az önzést és az individualizmust” – mondja Gordillo – Marinaleda egy kis példa, és szeretnénk ha a mi tapasztalatainkat kiterjesztenék az egész világon.

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(brightside.me)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!