Illúzió

Elfogadja-e az utca embere a hajléktalan ajándék ötszázasát?

Miközben a lakosság nagyobbik fele (69%) egyetért azzal, hogy a hajléktalan embereket segíteni kell, és a lakosság 7 százalékának van közvetlen családi, vagy ismeretségi körében hajléktalan, mégis erősek az előítéletek velük szemben.

menhely

 

 

Kutatásokból tudjuk, hogy egy átlagos európai papírpénzen akár 26 ezer egészségre ártalmas baktérium lehet, de most a Menhely Alapítvány és a THE DIVISION közös társadalmi kísérletéből az is kiderült, hogy a pénzhez nemcsak bacilusok, hanem előítéletek is tapadnak. A kísérletet a The Division videójáték apokaliptikus története ihlette, melyben baktériumokkal fertőzött pénz miatt pusztító járvány tör ki. A kísérlet célja az volt, hogy bemutassa, mi történik, ha egy hajléktalan ember nem pénzt kér, hanem adni akar. Elfogadunk-e egyáltalán bármit egy hajléktalantól, vagy elutasítjuk, mert az előítéleteink irányítanak bennünket, és fertőzöttnek gondoljuk, ami tőlük érkezik?

Megdöbbentő adat, hogy a felnőtt korú lakosság 7 százalékának, vagyis több mint 600 ezer embernek egészen közvetlen tapasztalatai vannak erről az állapotról, mert ismerősei, rokonai, családtagjai között van hajléktalan. Ennek ellenére nem tudunk eleget a helyzetükről, nem vagyunk elég empatikusak. A helyzet javítására a Menhely Alapítvány érzékenyítő programokat indított el, hogy oszlassa az előítéleteket és nyitottabb, szolidárisabb társadalmat építsen.

A hajléktalan élethelyzet a szélsőséges kirekesztettség egy formája, az egyéni, társadalmi, intézményi megtartó erők, segítő rendszerek hiányának elfogadhatatlan következménye. A Menhely Alapítvány célja ezen a helyzeten változtatni, hogy “Mindenkinek legyen otthona!”

Az emberek megijedtek, nem értették, mit akar tőlük a “hajléktalan”, a legtöbben meg sem álltak – ezt tapasztalta Szilárd, a filmben lévő, fedél nélkülinek látszó férfi. 

Ide kattintva bőségesen találsz hasonló tartalmat a Zacc blogomon!

Szerző: Gini Papp – Illúzió

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!