Illúzió

Tudtad, hogy az Eiffel-torony tetején van egy lakás?

Amikor 1889-ben Eiffel megálmodta Párizs legnagyobb nevezetességét – a róla elnevezett tornyot -, saját magára is gondolt. Oly módon, hogy a torony tetejébe tervezett magának egy apartmant, melyről eddig csak nagyon kevesen tudtak. 

 

 

eiffel

(fotó: independent.co.uk)

A lakás berendezése éles ellentétben áll a rideg fém szerkezetes toronnyal. Berendezése és hangulata egy meleg hangulatú, polgári kis lakásra emlékeztetik látogatóját. Azon kívül, hogy innen csodálhatták az itt tartózkodók Párizst, még egy kis labort is találtak itt, ami meteorológiai megfigyelések céljára lett kialakítva benne. 

torony

(fotó: popsugar.com)

Eiffel

(fotó: getty)

Eiffelt nyilvánvalóan elárasztott túlzó ajánlataival a párizsi elit, hogy adja bérbe csak egy éjszakára is ezt a csodás helyen lévő lakást. Mivel ezt teljesen személyes célokra hozta létre, soha nem adta ki, csendes elmélkedésekre használta leginkább. A város szívében, mégis oly messze tőle…

Bár néha fogadott különleges látogatókat. Thomas Edison (kattints ide bővebb információért!) egész biztos, hogy járt ott, egy fonográfot is vitt ajándékba az építésznek.

eiffel

(fotó: commons)

Jill Jones írt Eiffel tornya című könyvében a “madárlak”-ról:

“A vendégek sötét bársonykanapén foglaltak helyet, a körben elhelyezett fotók, rajzok és festmények meleg sárga színű falon foglalták el helyüket.  Még egy zongorája is van fent Eiffel-nek, amin Gounoud, a Faust zeneszerzője nyolcvan éves kora ellenére gyönyörűen játszott. Magasan Párizs felett Gounoud játéka messze szállt, a vendégek pedig cigarettáztak és brandy-t fogyasztottak, miközben énekeltek és beszélgettek” – jegyezte meg Edison.

eiffel zongora

(fotó: infinitelegroom.com)

A titkos apartman sokáig zárva volt a nyilvánosság előtt, ám 2015 májusában a Condé Nast Traveler bejelentette, hogy megnyitja a látogatók előtt.

képen a szoba

(A kép forrása: Flickr felhasználó Ian Abbott és Getty / Astrid di Crollalanza)

Igaz, éjszakára nem lehet maradni, de látogatható a lakás, ahol az eredeti berendezésben elevenedik meg Eiffel és Edison életnagyságú mása, ezzel együtt beleszagolhatunk a titokzatos rejtekhely miliőjébe.

szoba

(fotó: media2.popsugar-assets.com)

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(popsugar.com, independend.co.uk)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!