Illúzió

A legszebb társadalmi kísérlet: 4 perc szemkontaktus egy idegennel

“Négy percnyi szemkontaktus közelebb hozza az embereket egymáshoz, mint bármi más”
mondta 20 évvel ezelőtt Arthur Aron – pszichológus.

 

 

Hosszú évek óta tapasztalom ezt, amióta látogatom a Hellinger-féle családállításokat. Ezeknek alapja a szemkontaktus. Semmi nem képes annyi érzelmet felszabadítani a lélek zugaiból, mint a kitartó kapcsolódás a másik tekintetébe. Megdöbbentő tud lenni még saját magunk számára is a reakciónk. Megérezzük azt az ősi energiát, ami mindig ott buzog bennünk és közöttünk, de nem adunk neki elég teret. A kapcsolódás bitang erős energiáját.

tekintet

Soha ilyen gyönyörű társadalmi kísérletet nem láttam még. Vagy talán igen, fel tudok idézni kettő hasonlóan mélyen szántót. Az egyik a “Ne cimkézz!” (kattints ide érte) volt. A másik a litvánok kísérlete volt, ami a rasszizmust vette célba (a link alatt!).

A 4 perces kísérletben, melyben menekülteket és európai embereket ültettek le egymással szemben, és arra kérték őket, hogy ne tegyenek mást, csak nézzenek kitartóan a másik szemébe, sokféle spontán reakciót látunk. Berlinben készült, a városban, mely jelképe a megosztottság elleni küzdelemnek és úgy tűnik a mai Európa központjává válik. A kísérlet kiinduló pontja az volt, hogy amikor a menekültekről beszélünk, valamiféle embertelenségbe burkolózva védjük magunkat. Statisztikákat, számokat, terrorszervezeteket emlegetünk, hogy ne kelljen meglátnunk az egyes embereket saját történeteikkel, tragédiáikkal, álmaikkal, céljaikkal.
Amikor leülsz egy ember elé, és 4 percig csak a szemét figyeled, meglátod ŐT. Őt magát, a lényegét, az embert.
A videó nagyon meg fogja csavarni a szívedet.
(Kapcsold be a pirossal aláhúzott linket, a videó elején és végén magyarul olvashatsz feliratot is hozzá!)

Vajon te fajtiszta vagy? Meglepő videó ITT!

(A kísérlet résztvevői zömében szíriaiak voltak, akik még nem éltek egy évet sem Európában.)

Próbáld ki. Ha nem is idegenekkel első alkalmakkor. Beszéld meg barátokkal, hogy szemkontaktust tartotok négy percig. Nincsenek szavak. Csak egymásba csimpaszkodás a szemeitekkel. Fel fog buzogni az, amire vártok. Valami, ami ősidők óta összeköt benneteket. Ennél kevés emberibb, felemelőbb és szeretetteljesebb érzés van a világon. Majd meglátod…

Rettegve húzódtak el tőle, majd kiderült ki is ő valójában – kattints ide a kisfilmért!

Szerző: Gini Papp – Illúzió

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Barát Péter says:

    Lejött a lényeg látom 😀

  2. Zsuzsanna Csontos says:

    Ne legyen kontaktlencséje, műszempillája! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!