Illúzió

Egy indiai rendező filmje vírusszerűen terjed hősünkről, Takács Károlyról!

Takács

 

 

Takács Károly története éppen bejárja a világot, miközben a legtöbb magyar nem is tudja, ki ő. (Milliók látták az eredeti videót ITT) Egy fantasztikus sportember, aki kicsivel több, mint fél évszázada talán az olimpiák történetének egyik legnagyobb tettét vitte véghez.

Úgy tartotta, hogy nem tud jól rögtönözni, ezért ha sikeres lesz, és faggatják, akkor zavarba jöhet. Megírta előre, amit fontosnak gondolt. A papírlapot a belső zsebéből húzta elő, feleségének a fényképe volt mellette.

“Azt mondja a közmondás. Tehetség a nemzeté, a szorgalom az egyéné. Tehát ennek az olimpiai bajnokságnak csak az egyharmada az enyém, kétharmada a hazámé, Magyarországé. Azoké, akik hozzájárultak ahhoz, hogy én olimpiai bajnok lehessek.”

A videó alatti hozzászólások között rendkívül szívmelengető visszaemlékezéseket találunk, amiből idézek néhányat:

Hutterné Odry Mária Jolán Édesapám a Lámpagyárban /vagyis a Fegyver- és Gázkészülék gyárban/ dolgozott 1949-től 1953-ig. Azt mesélte, hogy Takács Károlynál szerényebb, udvariasabb emberrel nem találkozott az élete során. A Lámpagyárba járt rendszeresen edzésre, /”belőni” a fegyvereket/ szerény, csendes férfi volt. Apukám élete végéig büszke volt arra, hogy ismerhette.

Laszlo Orbán Fantasztikus ember volt !! SPORT – SPORT, lehetett az atlétika ökölvívás is, kiváló volt ezekben a sportágakban is . Természetesen a nagy szerelme a sportlövészet, amiben a nagy sikereit érte el. 10 éven át volt a mesterem, szinte mindent tőle tanultam, a nappaliban a polcon ott a fényképe és levele amit nekem írt . Örökre szívembe zártam.

Sándorné Szabó Engem ért az a megtiszteltetés, hogy ismertem őt gyerekként. A barátnőmék közvetlen szomszédja volt így ismerem a munkásságát. Nagyon nagyra tartom mint sportolót és mit embert. Azt hiszem nagyon kevés embernek adatik meg a világon az a kitartás és elszántság ami benne meg volt.

Négy év múlva már nem volt ennyire magabiztos önmaga sikerében Takács Károly, ezért két beszédet is írt. Egyet arra az alkalomra, ha ismét ő lesz a dobogó tetején, egy másik arra, ha esetleg tanítványa, Kun Szilárd megelőzi.

Takács lett az első, Kun a második.

Később edzősködött, generációk hálásak azért, hogy ismerhették.

Takács Károly sosem kapott igazán komoly állami díjat mindezek elismerésére.

Olimpiai helyszínek, melyet visszavesz a természet – kattints ide!
A dal, amely minden sejtedig elönt hazaszeretettel – itt!

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(Forrás: Ágoston László, index, wikipedia)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!