Illúzió

Patrick Swayze már 7 éve nincs közöttünk – az élete képekben

Ki nem ismerné Patrick Swayze-t (1952. augusztus 18. –2009. szeptember 14.)
A színész leginkább a “Dirty Dancing” és “Ghost” filmekben nyújtott alakításai révén vált híressé, azonban a zene is a szenvedélyei közé tartozott. Swayze csodás táncos volt, de talán még csodásabb énekes.

 

 

ps

Édesanyja koreográfus, tánctanár és táncos volt, szinte predesztinálta ez arra a pályára, amerre haladt. Tehetséges volt már iskolás korában a jégtáncban és balettben, ezért táncművészeti egyetemet végzett.

Ha nem rajongsz a balettért, akkor is le fog nyűgözni Szergej Polunyin hipnotikus tánca, kattints ide érte!

pat

pat

1979-ben tűnt fel első filmes szerepében, majd ezt követte néhány, melyekből tisztán látszott, hogy lesz belőle még név. Testvérei közül Don is színész pályára lépett, de ő nem lett A-listás sztár.

don

Don és Patrick

Apja 1982-ben szívrohamot kapott, mely halálosnak bizonyult. Ezután Patrick inni kezdett. (Érdekes ez a nagyon komoly neurózis, mert önéletrajzi könyvében elmesélte, apja sokszor annyira megverte, hogy járni sem tudott, amiért táncolni mert. Azt üvöltözte, az ő fia nem lesz csípőringató buzi, mindenáron gyári munkást akart belőle faragni.)

Miután nővére 1994-ben öngyilkosságot követett el, Swayze elvonókúrára ment. A gyógyulás után a színész egy időre visszavonult a szórakoztatóipartól, és inkább kaliforniai farmján élt arab lovainak és feleségének társaságában.

A tragédia árnyékában ugyan, de a nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta meg számára, amelyben tánctanárt alakított és a Vörös hajnal után ismét együtt szerepelt Jennifer Greyjel.  Ebben a filmben nagy hasznát vette korábbi balett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing alacsony költségvetésű produkció volt, amelyet csak egy hétvégén akartak vetíteni a mozikban és aztán azonnal videóváltozat készült volna, de meglepetésre óriási sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is.

pat

(Sajnos Jennifer csalódás lesz számodra is szerintem, a képre kattintva láthatod mennyire rabjává vált a plasztikai sebészetnek)

Ez volt az első film, amelynek videója elérte az egymilliós példányszámot. Mintegy 300 millió dolláros bevételt hozott és rengeteg verziója készült el, köztük tévésorozatok és egy számítógépes játék. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmen elénekelte “She’s Like the Wind” című saját dalát, amit a mai napig imádok.

Dirty dancing kicsit másképp – kattints ide egy zseniális reklámért ide!

A Dirty Dancing sikere híressé tette Swayzet, de megvolt az a hátulütője, hogy beskatulyázták a beefcake kategóriába, azon színészek közé, akik a testükkel érhetnek el sikert. Több flop – pénzügyileg sikertelen – filmben jelent meg, amelyek közt leginkább az Országúti diszkó (1989)említésre méltó. De nem maradt ebben a kategóriában. Legnagyobb sikerét 1990-ben aratta, amikor bemutatták a Ghost című Jerry Zucker alkotást, egy romantikus fantasy filmet, amelyben Demi Moore-ral és Whoopi Goldberggel szerepelt együtt, a párjához visszajáró meggyilkolt kedvest alakítva. A népszerű filmnek még az amerikai angol szlengre is hatása volt: bemutatása után ha valaki azt mondta „Swayze vagyok”, az azt jelentette: „kísértet vagyok”, azaz „elmegyek”.

pat

1991-ben Keanu Reeves-szel együtt játszhatott a Holtpontban, és szintén ebben az évben minden idők legszexisebb pasijának választotta a People Magazin.

pat

Swayze 1996-ban súlyosan megsérült az Üzenetek a gyilkostól című film forgatása közben, miután leesett a lóról, rá egy fára. Mindkét lába eltört és a vállában elszakadt az ínszalag. A filmezést két hónapra felfüggesztették, de a filmet végül 1999-ben bemutatták. Swayze felépült, de a sérülés nehézségeket okozott a karrierjében.

2006.július 27-én lépett fel először londoni színpadon a Macsók és macák című darabban. Korábban a Broadway színpadain is játszott, többek között a Goodtime Charley és a Chicago című musicalben.

Utolsó filmes sztárszerepét a Karácsonyi csoda című vígjátékban játszotta. 2007 augusztusában idősödő rocksztárt alakított a Powder Blue című 2009-ben bemutatandó filmben, először játszva egy filmben Don öccsével. 

Hosszú házasságban élt Lisa Niemi-vel, aki 15 éves korában találkozott először későbbi férjével. Íróként, rendezőként, színésznőként és táncosként ismerik Amerikában. 2003-ban együtt játszották a One last night című film főszerepét, melyet Lisa írt és rendezett. 

niemi

(Közös filmjük bemutatóján)

34 éven át éltek együtt, gyermekük nem született.  Swayze hiába volt nős, megannyi hollywoodi kollégájához hasonlóan ő is biszexuális volt – az amerikai Globe magazin szerint. Swayze memoárjában később erről már tisztán vallott, gyakran létesített szexuális kapcsolatot férfiakkal is. A színész alkoholizmusáról, férje halála után fél évvel nyilatkozott Lisa Niemi. Elmondása szerint a színész részegen egész más emberré vált, és sem ember, sem állat nem volt biztonságban a közelében. Az italról akkor szokott le, amikor átmenetileg elhagyta őt. Patrick Swayzet 2008 januárjában támadta meg a hasnyálmirigyrák.

cancer

Csaknem két évig küzdött a kórral, de 2009. szeptember 14-én elhunyt. 

csillag

A házaspár közeli ismerősei szerint a halálos ágyán is ütlegelte őt felesége, kapcsolatuk még átlagosnak sem volt nevezhető. Talán ezért, talán nem, de Lisa 2014-ben feleségül ment Albert DePrisco ékszerészhez. Öt évig sem gyászolta férjét. 

Nyilvánvaló, hogy minden családnak vannak titkai, így sosem tudhatjuk meg az igazságot róluk, de miért is kellene? Számunkra az a fontos, amit Patrick Swayze a filmjeiben nyújtott.
Az pedig felejthetetlenné tette őt egyszer s mindenkorra… 

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(forrás: wikipedia.org, port.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!