Illúzió

Torinó megcsinálta: 150 fából álló zöld oázis a lakóházon!

Torinó, Olaszország negyedik legnagyobb városa. Róma, Milánó és Nápoly után. Torinó mindig is az ország egyik legfontosabb ipari központja volt, ezt a szerepét máig őrzi. Róma és Milánó után, gazdasága a harmadik legfontosabb Olaszországban. Az export tekintetében Torinó megye a második helyet foglalja el az olasz megyék között. Pontosan emiatt van időnként – ezekben a városokban – olyan intézkedés, miszerint a szmog miatt tilos autózni, és csak gyalogos és biciklis közlekedés van. Illetve gyakori a páros vagy páratlan közlekedés is. Olaszország városai évek óta súlyos szmoggal küszködnek a téli hónapokban, a környezetszennyező ipar és fűtés, illetve a kipufogógázok nyomán a levegő szinte elviselhetetlen. Ezért szinte minden nagyobb településen hét közben páros-páratlan rendszámok “váltóközlekedését” vezették be, de egyre gyakoribb a vasárnapi teljes közlekedési tilalom. Ezek az intézkedések általában decembertől a húsvéti ünnepekig tartanak, de csak átmeneti enyhülést hoznak a mérgező anyagok szintje tekintetében.

 

 

Az emberi szervezetre oly ártalmas szmog miatt született meg – többek között – a zöld oázis is, melyet Luciano Pia építész álmodott meg Torinó közepére.

olasz

Az épületek Rolls -Royce-jai, leesett tőlük az állam! Kattints ide!

Nem messze a Pó folyó partjától található az az 5 emeletes társasház, amitől az arra sétálónak olyan érzése támad, mintha egy hatalmas fa mellett menne el. A tervezés során elsődleges szempont volt a természetesség, így a teraszokon elhelyezett óriási cserepek lehetővé teszik, hogy időről időre kihajthassanak a fák. A növények szinte mindegyike lombhullató, ezért a kevésbé napsütéses téli hónapokban is elegendő fény jut a belső kertbe és az alsóbb lakásokba. A kertben kialakított tavak mellett pedig lehet pihenni, könyvet olvasni, beszélgetni. A rengeteg fa a város levegőjének tisztaságára is jó hatással van, a lakókat pedig fokozottan védi a beszűrődő zajoktól, szennyeződésektől.

olasz

A világ legszebb repülőtere – nézz szét Szingapúrban, kattints ide!

fa

A képzőművészet az utcán hever, mint a Street Art – kattints ide a képekért!

fa

Ha ezt megnézed, és csomagolsz – Toszkán termálfürdők és elérhetőségük ide kattintva!

varos

Ezért kell feltétlenül ellátogatnod Írországba – kattints!

varos

Nézd meg saját képeimen a magyarországi Bory-várról szóló beszámolómat ITT!

ut

Kattints ide és nevess velem a “vállalhatatlan tengerparti mozgóképek”-en!

ut

Két világ között – ezeket a meseszép fotókat látnod kell! Kattints IDE!

fa

Sétáld körbe a Google Street View programjával az épületet!

A Bosco Vericale, melyet tavaly láttam a két szép szememmel is, még ezt is veri. A Milánóban lévő lakótornyok (110 és 76 méteresek) 8900 négyzetméter összalapterületű erkélyeire és teraszaira a kivitelező mintegy 730 fát telepített.  Leírhatatlanul szép látvány. Ott lakni pedig egyenesen pazar lehet, még ha nem is kertes ház. 2014-ben adták át a Stefano Boeri, Gianandrea Barreca és Giovanni La Varra által megálmodott csodát. A tervek elkészítéséhez kertépítő mérnökök és botanikusok közreműködését is igénybe vették.

milano

Lépcső a semmibe és függőhíd Ausztriában, ne hagyd ki! Kattints ide!

A létesítmény a Bosco Verticale elnevezést a két torony szintjeire telepített 3-6 méteres fák alkotta “erdőről” kapta. Fő rendeltetésük a városi szmog enyhítése és az oxigéntermelés. Hasznosak továbbá az épületen belüli hőmérséklet szabályozásában, mind a nyári, mind a téli hónapokban. A növényeknek jelentős zajcsökkentő szerepük is van. A tervezés során szélcsatornában tesztelték, hogy a fák ellent tudnak-e állni a széllökéseknek.

Menj, nézd meg a magyar falut, amit az egész világ csodál! Kattints ide!

torony

20 hihetetlen kép, amit látnod kell!

Forrás: boredpanda, wikipedia, pinterest)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!