Illúzió

Hihetetlen módon kapcsolódott össze az Oscar-díjas rendező egy koraszülött babával!

Andrew Stanton két Oscar-díjas animációs filmrendező, forgatókönyvíró és producer. A világ legnézettebb animációs filmjeinél működött közre, úgy mint például, WALL-E, Némó nyomában és annak folytatása, Egy bogár élete, Toy Story-k, Szörny Rt, Szörny Egyetem és még hosszan sorolhatnánk. A Némó nyomában és a WALL-E hozta meg számára az Oscar-díjat is.

 

 

Hogy miért érdekes számunkra ebben a cikkben ő? Azért, mert olyan koraszülött babaként látta meg a napvilágot, akinek egy csepp esélyt sem jósoltak az orvosok. Hosszú hónapokig volt kórházban, számos vérátömlesztést kapott. Stanton úgy gondolja, talán már tudat alatt megszületett benne az érzés, hogy szeretne jól élni a második lehetőséggel, és megmutatni, hogy megérdemli az életet. Ennek az emlékének kapcsán született meg a Némó nyomában című alkotása is. (A cikk végén találod híres TED beszédét, melyben erről is szót ejt.)

korababa

Bár szinte nulla volt az esély arra, hogy  Francis William Azize, aki 2015. január 13-án jött világra Rhode Island-en bármiért is kapcsolódjon a világhírű Stantonhoz, ez különös módon, mégis megtörtént. Erről szeretnék mesélni neked egy kicsit. 

korababa1

Francis William Azize facebook oldala itt

korababa1

A kis Francis, kiírt ideje előtt 17 héttel látta meg a napvilágot, mindössze 70 dekagrammot mutatott alatt a mérleg. Nem több, mint 15 % esélyt jósoltak orvosai a túlélésre. A pici nagyon nem volt még készen a kinti világra. Perforált belecskéit műteni kellett. 

korababa2

118 napot töltött az újszülött intenzív osztályon, melynek minden percében mellette voltak szülei. Egy hatalmas érzelmi hullámvasúton száguldoztak, miközben egy teljes évszak eltelt odakint. Sok öröm, és sok bánat kovácsolta őket egyre erősebb és bátrabb családdá. De ne szaladjunk ennyire előre!

korababa5

Miközben gyakorlatilag a kórházban éltek, Marueen bátyja Charles, elküldte nekik Stanton TED beszédét (alul), melyet véletlenül talált a neten. Azért osztotta meg velük, mert bátorítani szerette volna őket, hiszen a világhíres férfi is ilyen hátránnyal indult az életbe. A baba szülei meghallgatták az előadást és magukévá tették a “Just keep swimming!” (Csak ússz!) mottót. Maguk előtt látták már a példát, milyen teremtő, alkotó elme válhat kisfiukból is ha ők pozitívan várakozással segítik át őt a kezdeti nehézségeken.

korababa3

A “véletlenek” (amik ugye nincsenek…) úgy hozták, hogy Charles – míg Francis a kórházban volt -, a Los Angeles – Oakland járaton repült, ééééés…, Andrew Stanton ült le mellé! 
Charles utazás közben előhozakodott Stanton számára a történetével:
“Mr.Stanton, nem akarom zavarni önt, de a húgoméknak született egy kisfia, aki most még az újszülött intenzív osztályon fekszik. Az Ön TED beszéde rendkívüli módon inspirált bennünket.” Kérésére megmutatott néhány fotót a kisbabáról, aki teljesen lenyűgözte Stantont. 

Miközben a gép ereszkedni kezdett, Stanton átadott neki egy jegyzetlapot, melyet a kisbabának címzett:
“Francis William, csak ússz!” (aláírás és egy kis Némó rajz)
Rendkívüli történet, mely azt is megmutatja számunkra, hogyan kapcsolódnak egymáshoz emberek és események.  

korababa

 -hastaggel tweetelt ki Stanton a videót, melyet Charles és sógora vágtak össze az ő beszédével. “Nem tudom abbahagyni a sírást.” – írta bevezetőjében a meghatott férfi.tweetFrancis szülei ma már jól tudják, bármilyen volt is a kezdet: Just keep swimming! Úszni kell az árral, semmivel sem törődve, hinni a következő percben, órában, napban, hónapban. Pozitívan, hittel telve.

korababa3

A szülők szívesen mesélnek történetükről, hogy reményt és bátorságot öntsenek másokba. Előadások keretében segítenek, válaszolnak a kérdésekre. Természetesen a “főszereplőt” mindenhova viszik magukkal.

baba

korababa

2016. október 13. A nagy legény, apukájával 🙂

korababa1

A videó, melyet Charles és sógora vágott össze Stanton beszédével, rengeteg embernek adott már erőt, több mint 15 és fél millióan láttak.

Stanton beszéde, melynek végén hallható a születésével kapcsolatos feltárulkozása.

Andrew Stanton wikipediája

(Amennyiben nem indul a felirat magától, jobb alsó sarokban tallózd ki a Hungarian szót és kattints rá!)

(források: abcnews.go.com, popsugar.com, wikipedia, Francis fb oldala)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!