Illúzió

Müller Péter: “Ha valakit megszeretsz, vegyél hozzá egy jó nagy szemeteszsákot…!”

Ma különösen pocsék napom volt. Tudod, az a fajta, amikor még saját magad elviseléséhez is dupla energiára van szükséged, és ezentúl ott van a családod, az emberek jártadban-keltedben… Fogalmad nincs honnan húzod már fel az erőt ehhez magadból, miközben halkan suttogod, mint egy imát “teljen már el ez a nap”. Persze holnap sem lesz könnyebb ilyenkor, de mivel nem tudsz kifutni a világból, ebben reménykedsz. Mélypont, amiből mindig van felállás, de ott lent, a gödör alján te ezt ne látod meg. Csak emlékszel még haloványan, éltél már túl ilyen időszakokat. Meggyőződésed, hogy megérkezik valahonnan az az angyali erő, amitől újra mosolyogni fogsz. Igen, néha ez egy baráttól jön, máskor egy filmből meríted, vagy épp egy könyv sorain akad meg a szemed. 
Így jártam én ezzel a rövid történettel is, melyet Müller Péter idézett fel ezzel kapcsolatban. Ezt hoztam most neked.

 

 

“Az embereket a hülyeségükkel együtt kell szeretni. Ezt a drága anyám mondta. Ő meg tudta tenni – én nem. Odáig eljutottam, hogy elfogadtam a másikat olyannak, amilyen. Megértettem. Sajnáltam is. De nem szerettem. Ő meg szerette! Mi volt a titka? Egyszer erről faggattam, és azt mondta:

“Nézd, minden ember hülye. Iszik, nagyhangú, önző, rendetlen, vagy bosszantóan precíz, könnyelmű, komor, gátlásos, gátlástalan, nem mosdik, tisztaságmániás, teli van szorongással, bizonytalansággal, néha durvasággal, gyávasággal, gyengeséggel, hirtelen haraggal és sérelemmel.

arc

Sorolhatnám még. Minden ember gyári hibás. Én is, te is. Azt hiszed, te nem vagy ‘hülye’? Mégis szeretlek. Abban a hatalmas zsákban, amelyet a lelkemben nyitottam neked, minden rossz tulajdonságod belefér. Reggelig tudnám sorolni, mi miatt nem vagy szeretetre méltó.
Mégis szeretlek! Ha nem így működnénk, nem lenne szeretet a világon! Nincs olyan ember, akinek ne lenne rossz természete, akinek ne lennének bűnei, tüskéi, démonai, bosszantó tulajdonságai. Nincs olyan lélek, akiben ne lenne szemét.
Még a szentekében is van! De mennyi! A szeretethez bőséges lélek kell, egy nagy szemetes kosár, ahová a másik minden rossz tulajdonságát, vacakságát, bosszantó megnyilvánulását belehajítom. Kidobom vagy elfelejtem.”

Nem értettem, s ezért még hozzátette:

“No, nézd! Vegyük csak azt, ami téged illet: ordítva születtél. Minden éjszakámat végigbömbölted hároméves korodig. Követelődző voltál. Önző, mohó. Csak arra kellettem neked, hogy adjak. Hogy etesselek, fürdesselek, mert hogy el ne felejtsük, naponta többször bepisiltél és összeszartad magad!
Olyan büdös voltál, hogy minden idegen kiment a szobából. Én meg bírtam. Nem zavart. Sőt, mosolyogtam rajta. Életem legszebb korszakához tapad az a mások számára borzalmas bűz, ami belőled áradt. Éjszaka féltél, fölébresztettél, hozzám bújtál.
Évekig nem tudtam aludni miattad. Az utcán lusta voltál járni, föl kellett emelni téged, és cipelni, mert te élvezted, én meg nyögtem alattad. Ha nem vettelek föl a nyakamba, bőgtél, de olyan kétségbeesett üvöltéssel, hogy szégyelltem magam a járókelők előtt: azt hitték, öllek téged. Így kezdődött a kapcsolatunk! És látod: szerettelek!

Ne hidd, hogy egy párkapcsolatban, egy barátságban, vagy akármilyen emberi viszonyban másképp működik a szeretet! Nem!

Ha valakit megszeretsz, vegyél hozzá egy jó nagy szemeteszsákot. Minden nap dobd bele a másik hibáit!
És felejtsd el! Nézz a szemébe! Ember ő is, szegény, mint te, és teli van hibával. Ne azt nézd, hanem a szemeit! Csakis a szemeit! Vagy még inkább: a szívét!”

Ajánlataim a témában:

Müller Péter: A magányban berozsdásodsz!
Feldmár András idézeteit! Kattints IDE!
Popper Péter 10 fontos tanácsa szívügyekben ITT!
21 Csernus mondat, ami ébresztőt fúj a nőknek ITT
Ezeket tanultuk meg az Ízek, imák, szerelmek-ből! Kattints ide!
Müller Péter: Ha igazán szeretsz, sokféle szemmel látsz!
Kattints ide, és olvasd el a tangó igazi üzenetéről szóló esszéjét is!
Müller Péter: A házasságban hazamegyünk egymásba… (ITT)
Müller Péter: Ezt a titkot csak kevesen tudják!
Müller Péter megható idézetei az anyaságról ITT!
Minden nőből lehet királynő! A sorozat első részéért kattints ide!
Megható képek és idézetek a szerelemről ITT!
Müller Péter: Óvakodj attól a férfitől, aki nem királynőnek lát!

Müller Péter: Az igazi visszatér, ne félj! 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Simon Ilona Limmike says:

    Szerintem meg nem kell a szeretetet erőltetni. Nem szerethetünk mindenkit. Az anya-gyerek kapcsolat más kategória, ott nincs kitétel, az spontán működik, az ösztön. Én azt mondom, éljük meg az érzelmeinket, ne csapjuk be önmagunkat, mert az erőszakolt szeretet megbetegít. Azt például hányan tudják/gyakorolják, hogy “nem”et mondani jó. Erre most nem térek ki részletesen, aki érti, az érti. Aki meg nem, annak írhatnék egy könyvet is akár. Ugye kedves Müller Péter? 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!