Illúzió

A 81 éves Törőcsik Mari legemlékezetesebb pillanatai

Törőcsik Mari (anyakönyvi nevén: Törőcsik Marián, 1935. november 23.) a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőnk, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.Törőcsik Mari a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a Cannes-i fesztiválon is. Máig megállíthatatlanul aktív, színpadon és filmen is egy ország kedvence.

 

 

hinta

Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta (1955) című filmben.

Még csak elsőéves volt a Színművészetin, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta őt filmje főszerepére. A Körhinta azonnal megismertette a fiatal színésznő nevét a nagyközönséggel, emellett máig szerethető, kortalan mozi.

A botránykeltő táncjelenet:

Alekszej Arbuzov 1959-ben műsorra tűzött Tánya című drámájában kapott először lehetőséget annak bizonyítására, hogy nem csak ábrándos tekintetű munkás/parasztleánynak kiváló. Törőcsik ekkor már második éve volt a Nemzeti tagja, ám első szerepei nem kaptak jó visszhangot – ezen a trenden változtatott a Tánya, melyet imádott a közönség mellett a szakma is. Alakítása megnyitott előtte minden szakmai kaput: innentől jöhettek a nagy szerepek.

tanya

 Básti Lajossal Arbuzov: Tánya című művének próbáján (1959, MTI Fotó: Keleti Éva)

Törőcsik Mari egyik nagy visszatérő partnere Avar István volt: főleg filmvásznon szerepeltek többször együtt, a Vasvirág, a Két emelet boldogság vagy a Szemüvegesek mellett az 1965-ös Tilos a szerelem című filmben is.

avar

Avar Istvánnal a Tilos a szerelem (1965) című filmben.

Gyakran játszott életébe belefáradt, keserű, kemény nőket – épp ezért szerette annyira, amikor nagy ritkán alkalma nyílt könnyedebb szerepeket is eljátszani.

hold

Kovács Katival a Holdudvar (1969) című filmben.

hold

Mérsékelt égöv (1970) című film jelenetében.

Törőcsik Mari Szerelem című filmjének felújított változatát is beválogatták a idei 69. Cannes-i Filmfesztivál programjába. A művésznőt meghívták, de nem tudott menni, orvosai nem engedik már, hogy repülőre szálljon.

lili

Teljes film:

Törőcsik Mari huszonkét éves korában, 1958-ban járt először Cannes-ban, amikor a Vasvirág című filmje szerepelt a versenyprogramban, ami többek között a Szállnak a darvak-kal és Jacques Tati Nagybácsim című komédiájával hajtott az Arany Pálmára (amit végül a Szállnak a darvak kapott meg).

can

A Cannes-ba induló Törőcsik Mari a Ferihegyi repülőtéren búcsúzik férjétől, Bodrogi Gyulától 1958. május 6-án /Forrás: MTI/Bartal Ferenc/

lili

Törőcsik Mari, Makk Károly és Darvas Lili a 1971-es cannes-i filmfesztiválon / Forrás: MTI

A legnagyobb diadalt 1976-ban aratta Cannes-ban Törőcsik, amikor a férje, Maár Gyula által rendezett Déryné, hol van? című filmért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat (megosztva Dominique Sandával). 

Kevesen tudják, de Törőcsik Mari ugyanott született, ahol Koncz Zsuzsa: a Heves megyei Pélyen. Természetesen ismerik egymást, annál is inkább, hiszen a színésznő édesapja volt az énekesnő énektanára a helyi általános iskolában.

Törőcsik Marinak papíron három férje volt. Az első csupán adminisztratív funkciójú volt, később hozzáment Bodrogi Gyulához, majd jött a mindent elsöprő nagy szerelem, Maár Gyulával, akit mindig is társának tekintett, akin soha nem tudott átlépni. 

bodrogi

Törőcsik Mari második férjével, Bodrogi Gyulával a Házasságból elégséges (1961) című filmben.

„Tudnom kell, hogy a társam olyan erő mellettem, akihez bármikor fordulhatok, akitől bármikor, bármire választ kapok, és akit nem lehet csak úgy átugrani, mert ha igen, akkor el fogok menni tőle. Maár volt az az ember, akin nem tudtam átlépni. Mindenki máson igen, de rajta nem.”

bodrogi

A színésznő harmadik férjével, az igazi szerelemmel, Maár Gyulával

/2013-ban bekövetkezett halála után, végakarata szerint a Sugovica folyóba szórták Maár Gyula (†79) filmrendező hamvait, de a színésznő – ha eljön az ideje –, a Tiszában válik a természet örök körforgásának részévé. Még abban is van valami fenséges, költői örökérvényűség, mint életművük egészében, hogy egyszer hamvaikat a Fekete-tenger hullámai mossák majd össze. Az életét nagy szeretetben töltő művészpár úgy állapodott meg, haláluk után ott találkoznak újra./

Bodrogi Gyulával a házasság ugyan véget ért, de a jó viszony megmaradt, és a közös szerepek is.

bodrogi

Törőcsik Mari Wolffné és Bodrogi Gyula Krűger szerepében Gerhart Hauptmann: A bunda című komédiájában (2006).

A Nemzet Színésznője ritkán beszél gyerekeiről, ám nemrégiben kivételt tett: lányáról, Terézről és vele egyidős, adoptált gyermekéről, Sonról is őszintén mesél legújabb könyvében. Elárulta, amit csak nagyon kevesen tudtak körülötte, hogy a Távol-Keleten élő fiatalember halálos betegséggel küzd, és csak egy 18 ezer dolláros (5,2 millió forint) gyógyszernek köszönheti az életét.

teri
Son és Teréz, a színésznő két gyermeke

“Son Saigonban él a vietnami feleségével, Zsófival. Sajnos nagyon beteg, de már javul az állapota. Szinte teljesen le volt bénulva. Van rá egy különleges, nagyon drága gyógyszer, azt kellett megkapnia, különben meghal. Még egy papírt is aláírattak vele, hogy igényli és ki is fizeti a gyógyszert. Tizennyolcezer dollárt, gondolja el! Azonnal átutaltam neki húszezer dollárt, nekem sem volt egyszerű.” – vallotta be a Kossuth-díjas művész.

Törőcsik Mari és férje, Maár Gyula közös gyermekük, Teréz születése után, még a hetvenes években fogadta örökbe a vietnami kisfiút. Ekkoriban Magyarországon az örökbefogadást még nagy titok övezte, Törőcsik Mari azonban nyíltan vállalta a történetet. A házaspár a vietnami háború hatására szeretett volna egy árvát is örökbe fogadni, és hihetetlen módon két év alatt, a külügyminisztérium segítségével sikerült is adoptálniuk Sont, akit egy amerikai börtöncellában találtak a háború végén.  “Azt remélem, felgyógyul, és boldogan élnek a kislányukkal, az unokámmal, Máhr Ví Zsófival.” – mesélte a Blikknek a napokban.

anya

Törőcsik Mari egy vagyont mozgatott meg nevelt fia egészségéért /Fo­tó: Pozsonyi Zita

Isten éltesse az egyik legnagyobb magyar ikont, akinek száz arca van, sallangmentes, alázatos minden elismerés ellenére is, legendás a munkatempója, példaértékű anya,és végtelen szeretet élteti!

(források: origo, wikipedia, 24, MTI)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!