Illúzió

Válassz a Szondi-teszt arcai közül és ismerd meg rejtett oldalaidat!

A Szondi-teszt egy a 20. század harmincas éveiben keletkezett, 1947-ben publikált pszichológiai vizsgálati eszköz. Nevét alkotójáról, Szondi Lipót magyar származású svájci pszichiáterről kapta. A teszt felvétele során a vizsgált személy pszichiátriai kezelés alatt álló személyek arcképét osztályozza aszerint, hogy azokat rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek találja-e. 

 

 

A pszichiáter hipotézise az volt, hogy az embereket azok a személyiségek zavarják a legjobban, amelyek miatt önmagukkal szemben is ellenszenvet éreztek az életük korai szakaszában. A tesztben nyolc ösztönbeteg fényképét nézhetjük végig. A betegek diagnózisa, kórtörténete és családi háttere jól ismert.

A teszt működésének alapja, hogy „hasonló a hasonlót választja”, tehát a vizsgált alany azokat a képeket fogja rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek találni, amelyeken ugyanazok a tendenciák ismerhetők fel, mint saját magában.

szondi

Szondi Lipót

A teszt (mind a hat sorozata)  8–8 olyan ösztönbeteg fényképét tartalmazza, akiknek diagnózisa, kórtörténete és családi háttere pontosan ismert.
(A Szondi-teszt kialakulásának történelmi hátteréről és értelmezéséről bővebben itt olvashatsz!)

Szondi szerint tehát:

“minden emberi választás ösztönök által befolyásolt.”

Mivel a teszt teljes kiértékelése komoly pszichológiai munka, ezért most csak egy egyszerűsített formát próbálhatunk ki, de előtte még néhány pszichológiai fogalmat tisztázni kell!

Elfojtás: Freud úgy gondolta, hogy az elfojtás a legerősebb védekezési mechanizmus, amivel egy ember csak rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy azokat a gondolatokat, amelyeket a legkellemetlenebbnek érezzük, feszültséget keltenek bennünk, egyszerűen próbáljuk kizárni a tudatunkból.

Tagadás: Ez egy mentális folyamat, amelynek célja az, hogy teljesen megtagadjuk a legmélyebb impulzusainkat és a zavaró tényezőket. Ez úgy mutatkozik meg, hogy a kívánt viselkedés teljesen ellenkező mintáját öltjük fel.

Nézz rá a képekre és válaszd ki a számodra legkellemetlenebb arcot, majd keresd ki az elemzését:

teszt11.Szadista 

Elfojtás: A szadista tanár fényképét választottad, úgy tűnik, hogy elnyomtál magadban néhány tapasztalatot, tudatalatti emléket életed korai éveiből. Feltételezhető, hogy valaki, vagy valakik gyakran megaláztak, tetteidért rendszeresen támadtak, esetleg bántottak is.

Tagadás: Valójában te egy segítőkész, békés ember vagy. Főnökeid nehezen kezelnek, gyakran nem értenek veled mindenben egyet. Ha valamit nem akarsz megcsinálni, képes vagy falat emelni magad köré, például későn kezdesz neki a munkának, vagy erőteljesen kimutatod rossz hangulatodat. Gyakran, amikor meg kell védened magad, passzív ellenállásba és védekezésbe kezdesz, mely hosszú távon kifárasztja azokat, akik a problémát okozták számodra.

2.Epilepsziás

Elfojtás: Ennek az embernek a fényképe lobbanékonyságot, ingerlékenységet, dühkitörést és agressziót mutat. Ha ez a testes, kerek fejű úriember ellenérzést és félelmet kelt benned, úgy tűnik, kora gyermekkorodban találkoztál már ezekkel az érzelmekkel, és mélyen beépültek a tudatalattidba, ezért elnyomod őket.

Tagadás: Úgy tűnik, hogy békés személy vagy, szelíd és barátságos. Olyan benyomást keltesz, hogy erős önkontrollal rendelkezel, és rendkívül felelősségteljes vagy. Érzéseid stabilak és könnyen teremtesz kapcsolatot az emberekkel.

3.Katatóniás

Elfojtás: A képzelet már-már túlzott szárnyalása és a negatív hozzáállás a jellemző. Ha ez a borotválatlan, ám mosolygó úriember negatív érzéseket okoz benned, minden bizonnyal egy kis hiperaktivitást igyekszel elfojtani az elmédben, mely által valamikor elveszíthetted a valósággal való kapcsolatodat.

Tagadás: Hajlamos vagy az elfogultságra, az előítéletekre, és egyáltalán nem kedveled a változásokat. Talán félénk és bátortalan személy vagy, aki különösen nehéznek találja az új helyzetekhez való alkalmazkodást. Legnagyobb félelmed, hogy elveszíted a saját magad feletti uralmat. Kissé merev vagy, gyakran fordulsz védekezésbe, még akkor is, amikor erre nem lenne semmi szükség. Talán pont a gátlásosságodnak köszönhetően, soha nem térsz el az elfogadott „viselkedési kódextől”.

4.Skrizofén

Elfojtás: A képen látható hölgy skizofréniás. A skizofrén személyiséget az intenzív fásultság, a közönyösség, a torz gondolatok és az összeférhetetlen érzelmek jellemzik. Ha ez az egykedvű tekintet és pókerarc okoz számodra libabőrt, talán van egy rejtett közönyöd mások felé, és elnyomtad magadban azt is, hogy kora gyermekkorodban kivontad magad bizonyos események alól.

Tagadás: Minden bizonnyal rendkívül társaságkedvelő ember vagy. Hiszel a kommunikáció és az emberi kapcsolatok hatalmas erejében. A túlzott társasági élet azonban eléggé félrevezető, és talán e mögött egy kirekesztett ember áll, aki úgy érzi, hogy ha az emberek nem veszik körül, akkor magányossá válik. Mélyen legbelül azonban pontosan tudod, hogy nincs szükséged másokra ahhoz, hogy boldog légy. Úgy tűnik, kapcsolataid személytelenek és felületesek, mert hiányzik belőlük az igazi érzés.

5.Hisztérikus

Elfojtás: A hisztérikus emberek legfőbb személyiségvonása a felületes és nem stabil érzelmek, az önimádat, és az exhibicionizmus. Ha ez a furcsa hölgy a lelógó szemhéjaival megijeszt, talán elfojtottad magadban azt a kielégíthetetlen vágyat, hogy felfigyeljenek rád és elfogadjanak olyannak, amilyen vagy.

Tagadás: Intenzív lelkivilággal rendelkezel, és, bár a valóságban csendes és nyugodt ember vagy, túlzottan is arra vágysz arra, hogy másokat elbűvölj. Aprólékosan ügyelsz a megjelenésedre és viselkedésedre. Például mindig elegáns és jól öltözött vagy, ruháiddal és kiegészítőiddel próbálsz kitűnni a tömegből.

6.Depressziós

Elfojtás: A depresszió legfőbb tünetei az önbecsülés hiánya, az alsóbbrendűségi érzés, és a bűntudat. Ez az ártalmatlan lény egyfajta megtestesülése a visszatetszésednek, és azt jelenti, hogy rendkívüli módon uralkodsz a depresszió tünetein.

Tagadás: Szórakozni szerető és gondtalan személyiség vagy, aki mindig dinamizmust, önbizalmat és optimizmust közvetít a külvilág felé. Minden bizonnyal te vagy a „pszichológus” a baráti körödben, ugyanis szeretsz megoldást találni mások problémáira. A gond csak az, hogy könnyen magadra is veszed mások gondjait, így néha kiborulsz, és ilyenkor könyörtelenül rád tör a melankólia.

7.Mániákus

Elfojtás: A mánia tünetei az extrovertáltság, az én túlbecsülése, valamint az érzelmi és pénzügyi pazarlás. Ha félelmet kelt benned ez az arc, talán azt jelenti, hogy legbelül van benned egyfajta izgatottság, amit ha nem kontrollálsz, fanatikussá és kicsapongóvá változtat.

Tagadás: Olyan ember vagy, aki viselkedésével provokáló, kerülöd a zajt, az extrémitásokat és a túlzásokat. Remek példa vagy a diszkrécióra, a visszafogottságra és a mértékre. Logikus gondolkodásodnak és visszafogottságodnak köszönhetően mindig ura vagy viselkedésednek.

8.Disszociatív személyiségzavaros

Elfojtás: Ez a személyiségzavar gyakran azt fejezi ki, hogy az egyén az ellenkező nemű táborhoz akar tartozni. Ha a képen szereplő fiatalember veszélyesnek vagy romlottnak tűnik számodra, akkor talán kora gyermekkorodban fojtottál el egy, a nemiségeddel kapcsolatos problémát. Esetleg trauma érhetett, ami feldolgozatlan maradt.

Tagadás: Ha a tagadás védekező mechanizmusa működött, lehet, hogy határozottan megerősíted biológiai nemedet. Ebben az esetben szexin érzed magad a legjobban, vérbeli nőként, vagy macho férfiként, minden lehetőséget megragadsz, hogy flörtölhess az ellenkező nem tagjaival. 

A teszt nyilvánvalóan sok kártyából áll, ez csak egy kiragadott részlete, így nem vonható le belőle mély következtetés, csak bemutatni szolgáltatott az adott pszichiátriai tesztet. Természetesen bármelyik személy kiválasztása nem jelenti azt, hogy fennállna ezen mentális betegség, szimplán csak rávilágít ezen elfojtott tulajdonságok lehetséges jelenlétére egy pszichoanalitikus felmérés szerint. 

forrás: wikipedia, learning-mind.com, noiportal.hu

Rengeteg személyiségtesztet találsz a képes ajánlóban – alul -! Érdemes rákattintanod ezekre is:

Kattints át a “séta az erdőben” 2 perces pszichológiai tesztért ide!
1 perces Zen teszt – itt!
Mit látsz meg először a képen? (5.) – nagyon érdekes teszt!
Válassz egy fraktált, megmondom ki vagy – kattints ide a képes személyiségtesztért!
Válassz egy álomfogót és nézd meg mit üzen rólad!
Kattints ide, és válassz az angyali levelek közül!
Mit látsz meg először a képen (2.) ? – személyiségteszt ITT!
Itt van egyiptomi horoszkópod!
Ismered a szókimondó horoszkópot? Kattints IDE érte
Ki voltál előző életedben? Most megtudhatod – kattints ide!
Ezért tegyél egy vörös fonalat a bal csuklódra! – Kattints ide!
Ide kattintva az ősi kínai módszert ismerheted meg, mellyel fel tudod oldani tested energiaáramlását!
Mit látsz a képeken? – illúzió vagy valóság? – Robert Gonsalves grafikus képeitől tátva marad a szád, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!