Illúzió

Cikk tolvajok és kommentzombik, tőlük hemzseg a facebook!

Lassan már tikkel a jobb szemem amikor kinyitom a facebookot és arcomba zúdulnak az aktuális megosztások. Na, meg a kommentek. A hírekről tudjuk, hogy a legtöbb lájkvadász, értéktelen, egymástól ollózott (ja, nem: lopott!) cikkek. Ettől hemzseg a facebook. Gondolom nem mondtam újat. Ha beütöm a googleba a saját cikkeim címét, biztosan kidob még egy sor “szerzőt” hozzá, úgy mint: mindenegybenblog, extrémsilver, buzzfeed, szupertippek, tudásfája és kistestvérkéi. A legkeményebb, amikor az ismerőseim, barátaim osztják meg ezeknek a hitvány, nullértékű oldalaknak az összelopkodott, vagy összehazudott irományait…

Volt egy cikkem, amivel három napig dolgoztam. Adatot gyűjtöttem (hogy ne informáljak vele félre), fordítottam több amerikai és angol oldalról, egyszóval ráfeszültem alaposan. Amint kiraktam óriási érdeklődésre tett szert, és lássanak csodát, pár órára rá kapom az üzenetet az egyik barátomtól, láttam-e, hogy fent figyel a cikkem a Szeretlekmagyarország oldalán. Nem, nem láttam, de ezek után megkerestem és írtam nekik néhány sort, megkérve őket, hogy vegyék le a cikkemet, vagy legalább egy élő linket vágjanak be, ami rávezeti az olvasót az eredeti helyére. 
Mit léptek erre ők? Másnap reggel egy fenyegető levelet kaptam, amiben nyomatékosan felhívták a figyelmemet arra mit jelent a rágalmazás, mely törvénycikkelyek alapján fognak majd perbe ezért az ügyvédeik! Nem kaptam levegőt az elképedéstől esküszöm. Rákattintottam az oldalukon figyelő cikkemre, és mit látok? Úgy 10 sor átfogalmazva benne, és hiphop, máris az övék lett az én munkám. Mert a plágium nem bűntény. A kutyát sem érdekli, hogy elloptak tőled valamit.
Nem ugyanaz, mintha mondjuk besétálsz egy pékségbe, leemeled a pék által készített kenyeret a polcról, a hónod alá csapod és fizetés nélkül kisétálsz vele. Nem, ez nem lopás.

 

 

A másik fantasztikum, amikor a kommentzombikat látom. Ki sem nyitja, ergo el sem olvasta a cikket, de nyomja hozzá az okosságot fullba. Különösen látványos ez, amikor például valaki körbedobja a mindenegybenről Korda Gyuri szülinapját, “Isten éltesse…!” és 5600 tetszik mellett legalább annyi boldog emoji ikon fogad, éltetik feszt júniusban Gyuri bácsit akkor is, ha januárban volt a szülinapja. Mert a kommentzombi nem nézi ezt, ő tetszikelésre termett és okoskodásra.
Óvatosan megkérdezem: Ópárdon, szeretjük a művész urat persze, azért esetleg látta valaki, hogy június van, de ő januárban született?
Mire nagybetűkkel közli az egyik: NAÉSAKKORMIVAN? SZERETJÜK A MŰVÉSZ URAT ÉS ISTEN ÁLGYA MEG MINDEN NAPON ŐTET! 

Én kérek elnézést emberek!

Ma éppen ezt osztják vihar sebességgel a facebook különböző csoportjaiban, és szándékosan nem hagytam rajta a forrás oldalt, mert nem fogom ezzel is népszerűsíteni! A kommentzombik csalódnak éppen Magdianyusban (nem viccelek, halál komolyan!), és nem értik, hogy nem vették észre, hogy ő egy kupleráj mádámja. Vagy még rosszabb, ők gyanakodtak mert a frizurája meg a rúzsa ugye…

(Gondolom sejted, hogy ez egy forgatáson készült képsor, de mit sem számít ez neked, ha kommentzombi vagy, mert osztani fogod és csalódsz Magdi anyusban. Na, ez a baj. Ja, nem. Akkor ezt el sem olvasod.)

Egy blogger mondjuk legyen mindenre felkészülve, és legyen egy kicsit pszichológus is. Értse meg, hogy van az az elme, amely képes ráörülni a nemlétezőre is és a legjobb üzenet sorai között is megtalálja a negatívat, vagy egyenesen sátánit. Nem vagyunk egyformák, meg ilyesmi. De néha egy nyomorult blogger is hagy mondja el a magáét, aztán tegye a dolgát tovább.

Kirohanásaim (és legyen ennyi elég):

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Alex Horváth says:

  Egy ennyire komplex cikket bizony sajnos az első szótól az utolsóig, le kell védeni, mást nem tudsz csinálni, egyébként ha plágiummal te pereled be a csicskákat, 10 sor vagy 10 mondat megváltoztatása egy nagy cikkben nem érdekes… a bíróság nem hülye, ha pontosan látszik hogy plagizált az anyag csak trükköztek vele… A szeretlekmagyarorszag amúgy valami orbáncseléd patkányfalka, szóval pénzük van agyuk nincs… nem kell megriadni a fenyegető levelüktől, hanem máris indítani kell ellenük a plágium pert, mégpedig különösen nagy kárt okozót, hiszen gazdag vezető médium plagizált, így a kártérítési tétel is magasabb… egy 5-10 millát vígan ki tudsz tőlük perelni ezért..!!!!

 2. Éles Mirjan says:

  Nekem is volt már kommentzombim, mikor facen reagáltak egy bejegyzésemre és nem olvasták el, csak kommenteltek.
  Énis írtam erről a Magdi anyusos hírről egy nem cafeblogos blogomon. Ki is került a blogindex facere, de sajnos csak a főcímmel osztották meg, az alcímet lehagyták. Így kicsit félrevezető, olyan mint ha valós hír lenne, ha nem kattintanak rá nem látják, hogy kamu. Sajnos gyakran a hiteles források is élnek a kattintásvadászattal, de mi van azokkal akik nem kattintanak rá, hülyén halnak meg? Most már a kommentbe odakerült, hogy kamuhír, odaírtam a blogindexes hivatkozás alá.
  Egyébként nagyon jó írás lett. Csak így tovább!

 3. Rühellem a nyelvtannácizást. Amúgy sincs akadémiai szabályozás rá. Azt mondják “szebben hangzik” szóban a hagy, írásban a hadd. Szerintem meg nem. Akkor most mi van? Rendben lesz a mondanivalóm így is, főként, mert szeretek nyelvet újítani 😉 Remélem nem szoktál mindenegybent osztani 😉

 4. Manyus Munkácsi says:

  “hagy mondja el a magáét” helyett ‘hadd mondja el…’ legyen inkább


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!