Illúzió

Válassz egyet a Rorschach-teszt képei közül – személyiségteszt

Csak úgy, mint a Szondi-teszt esetében, pszichológusok hada vitatja, helyes volt-e a döntés, hogy megosztották a nyilvánossággal a Rorschach-teszt képeit és azok felfedését.
Egy kanadai orvos, Dr. James Heilman 2009.júniusában tette közzé a Wikipedián, mert ennek közlése nem ütközik törvénybe, a pszichológiában használt, a múlt század elején kifejlesztett tintapacákat már nem védi a szerzői jog. Az online enciklopédia hívei szerint a szájton minden információnak helye van, amelynek közlése nem ütközik törvénybe, így ennek is. A szakma képviselői viszont azzal érvelnek, hogy a leggyakoribb válaszok közlése árt a tudománynak, hiszen a teszt eredményét befolyásolja, ha a páciens előzetes információhoz jut róla.

 

 

Dr. Heilman, a képek feltöltője szerint viszont a pacák Wikipediáról való eltávolítására tett kísérletek ahhoz hasonlóak, mint amikor a kínai kormány el akarta hallgattatni a Tienanmen téri mészárlásról szóló beszámolókat. „Nem az a dolgunk, hogy elméleti alapon korlátozzuk az információhoz való hozzáférést” – mondta az orvos a Timesnak.

A Rorschach-tesztet Hermann Rorschach svájci pszichológus fejlesztette ki a múlt század elején: a módszer lényege, hogy a páciensnek absztrakt, többféleképpen értelmezhető ábrákat mutatnak, és megkérdezik, mi jut róluk az eszébe, aztán a reakcióiból próbálnak következtetni motivációira, kognitív és érzelmi jellemzőire, és egyéb személyiségjegyeire. Maga a teszt összesen tíz képből áll (én most nyolcat hoztam ezekből), vannak köztük fekete-fehérek, piros-fekete-fehérek és sokszínűek is. A teszt elvégzésekor a pszichológusok nemcsak a tartalomra kíváncsiak, tehát hogy mit lát bele a páciens a képbe, hanem arra is, hogy a válasz az egész pacára vonatkozik, vagy csak annak egyes részeire; hogy mi váltotta ki a választ; hogy milyen annak gyakorisága a többi, ugyanarra az alakzatra adott válaszhoz képest, és hogy adott-e rá a vizsgált személy különleges reakciókat.

Nos, nézzük, mit látsz bele te a százéves ábrákba! Indítsd el a tesztet, majd kommenteld jellemző volt-e rád, az életedre Rorschach megfigyelése! És ha tetszett, oszd meg másokkal is.

(inspiráció: adme.ru., index, wikipedia)

Kattints át a “séta az erdőben” 2 perces pszichológiai tesztért ide!
1 perces Zen teszt – itt!
Mit látsz meg először a képen? (5.) – nagyon érdekes teszt!
Válassz egy fraktált, megmondom ki vagy – kattints ide a képes személyiségtesztért!
Válassz egy álomfogót és nézd meg mit üzen rólad!
Kattints ide, és válassz az angyali levelek közül!
Mit látsz meg először a képen (2.) ? – személyiségteszt ITT!
Itt van egyiptomi horoszkópod!
Ismered a szókimondó horoszkópot? Kattints IDE érte
Ki voltál előző életedben? Most megtudhatod – kattints ide!
Ezért tegyél egy vörös fonalat a bal csuklódra! – Kattints ide!
Ide kattintva az ősi kínai módszert ismerheted meg, mellyel fel tudod oldani tested energiaáramlását!
Mit látsz a képeken? – illúzió vagy valóság? – Robert Gonsalves grafikus képeitől tátva marad a szád, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!