Illúzió

5 elképesztő tény a vírusokról, tudnod kell!

Régebben, ha a környezetemben valaki vírusos betegséget szedett össze, mindig összeugrott a gyomrom és végigfutott rajtam a para, csak nehogy elkapjam. Igazából sosem tudtam mi a különbség a bakteriális fertőzések és a vírusosak között, mert ezt ugye nem tanították a suliban, de még a gimiben sem. Pedig milyen jó lett volna! Sokkal kevesebb félelem lenne az életünkben. 

 

 

Főleg azért, mert amikor elkezdik tolni a médiában az “elkezdődött  az influenza járvány”-t, meg a védőoltást és egyebeket, homályban vagyunk a témát illetően és csak a félelem faktor emelkedik.
Hatalmas megkönnyebbülés volt számomra, amikor rátaláltam az Zállatorvos videócsatornájára, és végre megértettem egyszerű, humoros nyelvezete miatt az alapokat a témában. Egy ember, aki végre leleplezi a nagy titkot! Ezt simán le kellene adni minden iskola felső osztályában. Hiánypótló!

Mit tudtál eddig a vírusokról? Cirka ennyit: az élővilág olyan parazitái, amelyek növényekben, emberekben, állatokban, rovarokban és különböző mikroorganizmusokban többnyire súlyos megbetegedéseket idéznek elő. Tulajdonképpen nincs gyógyszer ami adható arra, hogy gyorsítsa a szervezetből való kitakarításukat, ki kell várnunk, míg maguktól távoznak. Miközben a baktériumokat ugye lehet bombázni antibiotikumokkal. Vannak olyan vírusok is, amelyek képesek kikerülni az immunrendszert, sőt beépülnek az idegrendszerbe.
Változatos módon terjednek; van, amelyiket rovarok viszik át egyik állatról vagy növényről a másikra, vannak, amelyek tüsszentéssel, köhögéssel a levegőbe kerülő aeroszollal, testnedvekkel, esetleg ürülékkel szennyezett tárgyakkal kerülnek új gazdaszervezetükbe. 


7500 fajtáját ismerjük jelenleg ergo, mindenhol leselkedhet ránk egy. Olyan borzalmas vírusfajtákat is meg tudsz említeni, mint HIV, Ebola, Zika, H1N1, Rota és legalább öt féle himlő. Ugye?
Ezek teszik főként félelmetessé a vírust. 

Néhány tény a vírusokról, melyeket érdekesnek fogsz találni:

1. 1898-ban a holland Martinus Beijerinck a dohány levélmozaikját vizsgálta, úgy találta, hogy valamilyen, addig ismeretlen kórokozó a felelős azért, amit lát. Megfigyelte, hogy a kórokozó csak osztódó sejtek jelenlétében szaporodik, de mivel sem mikroszkóppal nem tudta megfigyelni, sem kiszűrni nem volt képes, úgy gondolta, hogy az ágens egyfajta élő folyadék, (contagium vivum fluidum) lehet és a latin méreg szó alapján elnevezte vírusnak.

(Martinus a laborba – fotó: wikipedia)

2. Még nem egyértelműen megválaszolható a kérdés, de az eddigi kutatások szerint a vírusok élettelenek. Élettelen anyagokra emlékeztető tulajdonságuk pl. a szimmetrikus, kristályszerű felépítésük miatt mondható el róluk ez. 

3. A képen a spanyolnátha vírust láthatod. A gyarmatosítás során, az amerikai őslakosok, akik azelőtt soha nem találkoztak ezekkel a kórokozókkal, rendkívül fogékonynak bizonyultak az európai megszállók által behozott fertőző betegségekkel szemben. A járványok áldozatainak számát csak becsülni lehet, de a feltételezések szerint az eredeti lakosság körülbelül 70%-a halt meg. A járványok jelentősen megkönnyítették az európaiaknak, hogy gyarmatosítsák és betelepítsék a földrészt. Az amerikai telepesekről feljegyezték, hogy szándékosan adták oda az indiánoknak a fekete himlőben elhunyt betegek takaróit.

4. Ha egy vírus megtámadja a testedet, a test emlékezni fog erre, ezért a következő alkalommal már felkészült lesz a támadására és hatékonyabban működik. De mivel az influenza vírusok egyre rafináltabb változataikat mutatják be, többször képesek leverni bennünket a lábunkról. Alattomos kis szemétládák mi?

(Zika vírus mikroszkóp alatt)

5. A vírusok pusztító járványokat képesek okozni, ezt a tulajdonságukat már régóta kihasználják a háborúkban és konfliktusokban. Miután az 1970-es években sikeresen kiirtották a fekete himlőt, csak két vírusmintát hagytak meg, egyet az akkori Szovjetunióban, a másikat pedig az Egyesült Államokban. A Szovjetunió felbomlása után aggodalmak merültek fel, hogy az orosz minták terroristák kezébe kerülhetnek és a himlő ellen már nem oltott népességben halálos járvány szabadulhat el.

Ajánlataim a témában:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!