Illúzió

Vujity Tvrtko: “Tudnotok kell: én mindig magyar voltam, s maradok is örökre”

Vujity Tvrtko, mai facebook bejegyzésében felfedte mit csinál az Egyesült Államokban. A riporter, akinek első számú tisztelői között tartom számon magamat, előadássorozatot indított angolul – de mivel nagyon fontosak számára a magyarok, magyarul is -, amiben szeretné feltárni, miért fontosak az újságírók a társadalom számára.

 

 

A Pulitzer-díjas írót talán mindenki ismeri itthon könyvei, tévés szereplései kapcsán. Tvrtko “Túl minden határon” című előadássorozatára és így egy horvát-magyar riporterre nagyon sokan kíváncsiak most ott is.

Tvrtko előadói estjére gyermekei is elkísérik, amiről így ír:

“Tegnapi előadásomra eljöttek a fiaim is. Említettem, hogy jönnek velem mindenhova, a koldusszegény Haitin, a pokol szigetén például a felügyeletem mellett ifjúsági segítőként dolgoztak, mert számomra fontos, hogy nyelveket beszélő, kultúrákat ismerő, segítőkész emberekké váljanak. Benjamin és Barnabás boldog volt, hogy az előadás végén állva tapsoltak az emberek az apukájuknak, s egy picit talán már nekik is. Én pedig mondtam a fiúknak, ahogy mondtam mindenkinek: amikor elhagyjuk hazánk területét, amikor átlépjük a határokat, akkor kicsit mindannyian saját hazánk és népünk nagyköveteivé válunk, mert cselekedeteink alapján ítélnek meg bennünket, s rajtunk keresztül sokan azt a helyet vagy népet is, ahonnan jöttünk. Hiszem, remélem, hogy tegnap jó követei voltunk Magyarországnak, amelynek zászlaja kicsiben ott volt velem, a színpadon.

Most pedig megkezdődik a nagy menet: Washington, Ohio és Virginia után következik Florida, Kalifornia, New York és megannyi más előadás, színház és konferenciaterem… Persze itt minden a szervezésről, menedzselésről, csapatmunkáról szól. Ezért is vagyok hálás mindazoknak a szakembereknek, akik előadói estemben ekkora lehetőségeket látnak. Akik lehetővé teszik, hogy százak, ezrek előtt beszélhessek.

Nekem mégsem a hatalmas siker vagy a pénz jár a fejemben, hanem kisfiam tegnap esti mondata: apa, ugye megyünk tovább?!

Hát, megyünk bizony…”

Majd így zárja sorait:

“Tudnotok kell: én mindig magyar voltam, s maradok is örökre. Titkon pedig azt remélem, hogy egyszer majd még lehetek újságíró a saját hazámban, Magyarországon is. Mert annyi mindent elmesélnék még Nektek… S akkor majd otthon is találkozunk…

Barátsággal: Vujity Tvrtko, Washington, D.C., USA”‘

Tegnap Amerika közepén (Cleveland, Ohio) készített  szívmelengető mini riportot, amit szintén szeretnék megmutatni nektek. A helyi magyarság egyik központjába látogatott el, a Balaton étterembe. A néni, aki a fehérvári Aranysas Vendéglőben dolgozott itthon, mint szakácsnő, 1957-ben érkezett az Egyesült Államokba.  1959-ben nyitotta meg kis éttermét a régi magyar negyedben. 

Pánti Krisztina – aki már 30 éve él kint és még véletlenül sem töri a magyart (!) – mesél az étterem történelméről, ételeikről, vendégkörükről. 

(13133 Shaker Square Cleveland, Ohio 33120)

Szépséges hímzések, mézeskalács és még a vendégkönyv is Balaton fotóval van be kötve! Nagyon szépen képviselik hazánkat!
A videó alatt nagyon sok kint élő magyar hozzászólása is olvasható, közöttük igen sok érdekesség.
Egy hozzászóló például csatolta milyen volt ott 2014-ben egy magyar ebéd:

Igazán nem lehet okuk a panaszra, nem igaz?

Másikuk azt írja, Minnesota államban egy tó partján fekszik egy Balaton nevű település. Tudtad?

A minnesotai Balaton rendőrségének jelvénye:

Az ottani mentő autó:

Érdekesség továbbá, hogy Ohio egyetlen magyar gyümölcs és virágboltja, az Orban’s…

Kiderül a hozzászólásokból még, hogy Torontóban pedig van egy park a tó partján aminek a neve “Budapest”.
Ugye, hogy kicsi a világ? 😉

(Forrás: Vujity Tvrtko fb)

Egy megható történet Tvrtkoról, melyben felkutatott egy hajléktalan bácsit, aki egy ezrest adott neki, hogy fordítsa jó célra! -itt

Ha lemaradtál volna valamiről… Mikor Andy Vajna megvásárolta a Tv2-őt, gyakorlatilag borítékolható volt, hogy Tvrtko menni fog. Első körben őt hívta ki a csekkfizetős játékra, majd “teljesítmény nélküli celebként” aposztrofálta Berki Krisztiánt, akit egy helyre ültettek vele. Mind e mögött politikai érdekek és ellenérdekek is meghúzódtak. A csatorna gyakorlatilag kirúgta személyében az egyik legjobb riporterét.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!