Illúzió

Kincset töltöttek a netre: Budapest 1938-ban, a II.Világháború előtt!

A két világháború között készült felvétel ritka kincs. Nemcsak azért mert színes, de a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió készítette technicolor eljárással. Egy ország imázs film, amelyen megelevenedik a történelem. Az eddig látott fekete-fehér képkockák helyett eléd tárul a maga valóságában ez a csodás város, korabeli ruhák, autók, épületek. Meglepő lesz számodra is a Lánchíd és a balra tartás.

 

 

The first wave pool was designed and built in 1927 in Budapest, Hungary in the known Gellért Baths, and appeared in a Metro-Goldwyn-Mayer documentary (James A. Fitzpatrick’s Traveltalks) about the city in 1938, as one of the main tourist attractions.” – írja a Wikipedia.

Igen, fővárosunk egyik legnagyobb turisztikai látnivalóját is rögzítette a Metro-Goldwyn-Mayer, az 1927-es építésű hullám medencét, mely első volt a világon!

A kiemelkedően szép városra azonban rossz idők jöttek, a II.Világháború rendkívüli rombolása. 

És aki keres, az talál! Még egy rövidebb, amiben lovas rendőrök is feltűnnek:

És érdemes megnézned ezt a kisfilmet is, bár ez már fekete-fehér:

És jött Budapest ostroma,  jöttek a zabrálások, padlás leseprések, jóvátétel, államosítások, meseautók, politikai megtorlások, lágerek – például Recsk -, kulák verések, TSZ-esítés, 1956, KGST, Varsói szerződés, és még mi minden más…

Éltél volna abban a korban, ha nem tudod mi vár rád?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!