Illúzió

Egy norvég hírportál kitalálta, hogyan vet véget a trollkodásnak!

Hogy ez mennyire aktuális volt már, arra nincs megfelelő szó! Néhány hete, a Cikk tolvajok és kommentzombik, tőlük hemzseg a facebook című bejegyzésemben robbant fel az agyam éppen ebben a témakörben. Szoktam volt mondani, ha nincs elég ellenséged, kezdj el blogolni. Ez egy különös nézőpontból láttatja veled az online közösségeket. Már csak azért is, mert egyből a támadások céltáblája leszel. Vagy a nyelvtannácik, vagy a fogalmatlanok (akik ki se nyitják, de kis esszét írnak a címről asszociálva valamire, amiről minimális fingjuk sincs!), de legtöbbször a mindenkire vicsorgók, és betegesen véleményezők találnak majd rád. Aztán lesznek sunyin fenyegető tisztogatók, akik legtöbbször a szélső jobból támadnak, akkor is, ha nem foglalkozol politikával. A kényszermegosztók bloggerként nem fognak bántani, de facebook munkásságod során levizeled a bokádat miattuk. Elképesztő mennyire nem érdekli őket például, ha lecsapnak egy Korda Gyuri szülinapos ódon bejegyzésre júniusban, hogy a mester januárban született, osztják, mintha muszáj lenne nagyjó kívánságokkal. Ezek tulajdonképpen sunyi lájkvadászok, más tollával ékeskedve, mert lesik hányan klikkelnek a tetszik gombra és boldogok, ha a tömegesen kívánnak Gyurinknak jóegéssséget. Szóval annyiféle troll van, hogy nehéz lenne csokorba szedni, de ígérem, egyszer megteszem.

 

 

Szóval, a norvégok megtalálták a módját, hogy fékezzék meg a bértollnokokat, indulati hozzábüffentőket, egyszóval a trollokat. A norvég NRK hírportál fejlesztése kiszűri azokat, akik csak szétbarmolás szándékával használnák a “hozzászólás” opciót. A Local azt írja, egy három kérdésből álló kvíz állja útját annak, aki szeretne hozzászólni egy-egy cikkhez. Ezekre csak akkor tud válaszolni az ember, ha valóban elolvasta az írást, amire reflektálni kíván. Ennek célja – elmondásuk szerint -, hogy nem menjen off-topicba a kommentálás, és jobb megértést biztosít. 
A speciális keresőmotor február közepén szolgálatba állt és becsülettel szűri a trollokat.
Az olvasóknak ez olyannyira tetszik, hogy máris azt javasolják, bővítsék 5 kérdésre a kvízt.
Őszintén remélem, hogy Cukkerberg is felkapja erre valahogy a fejét, és igyekszik új fejlesztésekkel gazdagítani a facebookot, hogy ott is örvendezhessünk egyfajta tisztogatásnak!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!