Illúzió

Boldog születésnapot a 77 éves Gojko Mitić-nek!

A Plitvicei-tavakat a komancsoktól megtisztító, minden idők legnagyobb NDK-jugoszláv “származású”, apacs indián-főnöke, Gojko “Winnetou” Mitić több, mint egy tucat indiánfilmben játszott úgy, hogy soha nem látott indiánt. Ez persze a filmek sikerét cseppet sem befolyásolta, egy egész nemzedék nőtt fel rajtuk. Az általa megformált karakterek hírneve bátran vetekedhet Supermannel, de még Batmant is letaszítaná a trónról.

 

 

Kire emlékszel retro kedvenceink közül? Kattints ide, teszteld magad!

Vajon hogyan lett a kis Gojkóból indiánhős? Amíg földműves apja partizánkodott, addig ő bátyjával a nagyszüleinél, egy dél-szerbiai, Morava melletti faluban nőtt fel, ahol német nevelést kapott. Húsz évesen testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőr szerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. 1965-ben fedezte fel és választotta A Nagymedve fiai főszerepére, a Jugoszláviában forgató kelet-német DEFA filmgyár.

Egy alternatív időutazásra indulhatsz ha ide kattintasz! 

A Nagymedve fiai 1966-ban hatalmas közönségsikert aratott. Filmjeire több mint 50 (!) millióan váltottak jegyet a mozikban. Winnetou és vele Gojko Mitic fiatal keletnémet (kelet-európai) fiatalok hőse lett. Tizenkét filmben játszott, volt Csingacsguk és Osceola, sőt még Kelet-Berlinbe is áttelepült, igaz jugoszláv útlevelét a német újraegyesítésig nem adta fel. Valódi sztár lett belőle, az indiánfilmek után játszott D’Artagnant és Robin Hoodot, énekelt, sőt tévéműsort is vezetett.

Retro faloda – így ettünk mi hajdanán! Kattints ide!

1969-ben

Miticből valódi sztár lett, 1966 és 1985 között 15 alkalommal játszhatta el a hős indián szerepét. 

 80-as, 90-es évek szívtiprói akkor és most, ITT!

Meglepetésre a berlini fal leomlása után is mutatkozott kereslet indiánokra, de ezúttal nyugatról. A Bad Segeberg-i szabadtéri játékokon korábban a francia Pierre Brice, a nyugati Winnetou-filmek hőse alakította a rézbőrűeket dallamos francia akcentussal, de korára hivatkozva, 1992-ben visszavonult. Mitic, a szerb német követte, és meghódította a nyugati közönséget is.

Ebben az összeállításban is láthatsz néhány emlékeztetőt – kattints ide!

66 évesen a Schwerin Várfesztiválon

A Bild mai címlapján közölték le, hogy Gojko Mitic (76) újra lovagol, és mint Winnetou („Intschu tschuna“ ) apja tér vissza a filmvászonra! A szerepet a tavaly, 86 éves korában elhunyt Pierre Brice -től örökölte meg. 

Boldog 80-as évek! Kattints ide a sorozatért!

Pierre Brice, 1999-ben, az Ezüst-tó kincsében, mint az apacsok vezére

Ki ne szeretné?

Gojko Mitić 2016-ban

Retro karácsonyunk, emlékszel még? Kattints ide!

Szerző: Gini Papp – Illúzió
(wikipedia, divany.hu, bild.de)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!