Illúzió

Kapd elő az eldugott kenyérsütőgépedet, és szórd bele az isteni Panettonét!

Nem vagyok gasztroblogger, de ma hallottam a negyedik barátnőm szájából, hogy van kenyérsütőgépe, de Ő bizony még elő se vette, pedig már nem most kapta, ezért arra gondoltam van még ezekből az eldugott gépekből máshol is.
Én nagyon sűrűn használom, boldogan kísérletezem ki vele a jobbnál jobb kenyereket, kalácsokat. De használom tészták dagasztásához is, amiből aztán készülnek a bejglik, pizzák…, minden ami élesztős és kelesztéssel készül.

 

 

27 brutális karácsonyi sütemény fotóján röhöghetünk ITT! 😀

Az elsők között gondoltam ki saját kútfőből azt a kalácsot, ami megtévesztésig hasonlít a híres (és híresen drága) Panettone kuglófhoz vagy kalácshoz. Azt hiszem az a különbség, hogy ez finomabb 🙂
Leírom az elkészítését úgy, hogy az is előszedi a gépet, akinek a garázs végében van, eltorlaszolva három talicska cuccal. A dekákat lefordítom számodra úgy, hogy ne kelljen mérleggel bíbelődnöd!

Szóval az én fantasztikus Panettoneszerű kalácsom, amibe mindenki beleszeretett eddig, akivel megkóstoltattam.

Hozzávalók:

3 dl meleg tej (1 nagyobb bögrényi)

5 dkg Ráma margarin (kb 2 evőkanálnyi)

12 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

10 dkg (5 evőkanál – nem púpozott, csak olyan baráti) rétesliszt
/ha nincs kéznél rétesliszt, el is hagyható, helyettesítsd finom liszttel/

40 dkg (értelemszerűen további 20 evőkanálnyi) finom liszt

csapott kávéskanálnyi só

2 tojás sárgája

mazsola vagy bármi más (kandírozott gyümölcshéjak, áfonya, de még apróra tört dió is mehet) egy maroknyi szárított élesztő (én ragaszkodom az Oetker-hez) 1 teáskanálnyi csapottan (értsd a kanál szintjével egy magasságban!).

A teendőid:

Kiméred a tejet valamibe, amihez hozzáadod a margarint, és ha hűtő hideg, kb. 1 percig mikróba vágod, hogy langyos legyen.
Ezt az elegyet beleborítod a gép sütőformájába, rá a lapátra. Erre kanalazol 12 evőkanál cukrot, rászórod a 2 csomag vaníliás cukrot, és a csapott kávéskanálnyi sót. Ebbe szoktam a 2 tojássárgáját is beletenni. Ráreszelem a citrom héjat, majd erre kanalazom a kétféle lisztet. A liszt tetején szétszórom a szárított élesztőt. 
Figyelj, mutatom!

P1

Ilyesmi lesz a keverőtáladban, nem kell semmit kavarászni, nyugodj meg!

P2

Beállítod a kalács programodat, nálam ez a 4-es, és elindítod a gépet.

P3

A lapát elkezd dolgozni és elegyíti az anyagokat. Amikor elkezd csipogni pár perc múlva, akkor fogom a maréknyi aszalt gyümölcsöt, vagy kandírozott héjakat és egyszerűen rászórom. A gép bedolgozza a tésztába.

P4

Olyan illatok terjengenek  már a dagasztás, kelesztés program alatt, hogy alig fogod tudni kivárni a sülési időt!

P5

Lehet erősebbre is állítani a fokozatot arra vonatkozóan, hogy milyen legyen a kalács tetejének színe, én a másodikon szoktam hagyni, ezért világos és puha marad a kéreg, körben.

P6

Az egyik legnagyobb dicséret így hangzott egy barátom szájából, aki a közelben lakik és szoktam neki belőle vinni : “Már ezért megérte ide költöznöm. Ez az istenek eledele, esküszöm!”
Szóval állj neki bátran, elrontani nem tudod, viszont elvarázsolsz vele mindenkit  – ha hagysz belőle másoknak – 😀

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!