Illúzió

Házi rizstej 5 perc alatt fillérekért, laktózmentesen

Jó ideje nem iszom már tehén tejet. Hogy mi oknál fogva került ki a figyelmemből nem tudom, mert nem tudatosan épült le nálam. Egyszerűen csak eltűnt. Egy ideig drogériákban és nagyobb áruházakban vettem a kókusz és rizstejet, majd olvastam egy receptet, ami jónak tűnt. Azért is örültem meg neki, mert a növényi tejek ára csillagászati, sokszor 7-800 forintot is elkérnek egy literért. Másrészt jó azt tudni, hogy mi is van abba a pohárban egész pontosan. Így hát belevágtam. És milyen jól tettem!

 

 

rizs

Végtelenül egyszerű volt elkészíteni. Gyors és problémamentes. A legeslegkezdőbb konyhatündérek is meg tudják csinálni. Minden állítással ellentétben, ez a rizstej iható. Nem nyúlós-nyákos, nincs öblítő és még csak kréta íze se. Általában ezeket a panaszokat hallottam, mielőtt magam is belevágtam. 

A világ legundorítóbb tortái sorozatom első részét IDE kattintva találod meg! Érdemes 😀

Hozzávalók

1 csésze főtt rizs
4 csésze víz

Elkészítés

A főtt rizst és a vizet tedd turmixgépbe, és néhány perc alatt turmixold krémesre. Ezt követően már csak le kell szűrni egy kislyukú szűrőn, és azonnal fogyasztható is.

A főtt rizshez használhatsz friss és maradék rizst is.

Nagyon finom. Jól használható tej helyett főzéshez, turmixokba, kásákhoz, pudingokhoz, reggeli müzlihez és magában is iható.

Ha egy kicsit több időd van, akkor a rizstejedet a következő recept szerint is elkészítheted:

Hozzávalók:

1 bögre rizs
3 bögre víz

Elkészítés:

Az átmosott rizst tedd fel főni a vízzel, és amikor opálos, majd tejszerű lesz a víz színe, akkor öntsd le a tejet a rizsről és önts rá ismét vizet. Ezt akár 3-4-szeri is megismételheted, amíg a rizsed “tejet” ad.

A megfőtt riszt később felhasználhatod főzéshez vagy édességekhez is. A rizstejet hűtőszekrényben 2-3 napig tudod tárolni. Ahogy a kókusztejet, a rizstejet is használhatod főzéshez és akár turmixokhoz is.

Tipp:

Ne várj addig, amíg a rizs megfő, amint tejszerűvé válik a főzővíz öntsd le róla.

Ha pedig már unod a natúr rizstejet, akkor íme egy édesebb, kókuszos változat:

Kókuszos rizstej

Hozzávalók:

1/2 csésze száraz rizs
1/2 csésze kókuszreszelék
5 csésze víz
1 ek xilit
1 ek kókuszolaj
csipetnyi só

Elkészítés

A hozzávalókat öntsd közös edénybe és lassú tűzön kezd főzni, kb 15-20 percig, amíg a rizs puhára fő. Ha elkészült, turmixold néhány perc alatt krémesre, majd egy szűrőn szűrd le az egészet.

A rizstej hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Ha nem érint a tejallergia vagy a laktóz intolerancia problémája, simán fogyaszthatod a tehén tejet, akkor is érdemes kipróbálnod. A krémes ital illúzióját a rizstej tökéletesen visszaadja és a legtöbb ételben remekül lehet vele helyettesíteni a tejet.

Forrás. 21napalatt.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!