Illúzió

Hogyan mondanád ma ezeket a régi magyar szavakat? – kvíz

Magyarország viszonylag kis ország és nehéz felfognunk, hogy vannak olyan nemzetek, akik nem értik meg egymást, pedig egy államhatáron belül élnek. Első nagyobb rácsodálkozásom a különbözőségekre kisiskolás koromban volt, amikor először nyaraltam Hevesvezekényen, a nagymamámnál. Ott barátkoztam össze néhány falubeli gyerekkel, akik egy csomó – számomra – tök fura dolgot beszéltek. És például hiába kérdeztem tőlük, miért úgy mondják: “elmegyünk mamáméknál”, vagy “ojtsd le a lámpát”, nem volt rá igazi válasz. 

 

 

A kvíz, amelyet most összeállítottam, a tankönyvtár.hu adatbázisában található szómagyarázatok alapján készült. Elsődleges meghatározásukat vettem alapul. Ezért tájegységenként változó lehet használatuk is. A magyar nyelv végtelenül színes és árnyalt. Ha szeretnél egy igazán jót játszani, ne guglizd ki a megoldásokat, csak fuss neki bátran és kattintgass érzés szerint! 

A játék forrásai: tankönyvtár.hu, fortepan.hu)

Szerző: Gini Papp - Illúzió

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kemenes Hajnalka says:

    Szuper játék! Érdekes és egyben tanító jellegű is. 🙂 Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!